Ј. Јоксимовић и Кошар о Самиту Европске политичке заједнице у Прагу

03. октобар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић и Кошар о Самиту Европске политичке заједнице у Прагу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Француске у Београду Пјером Кошаром о приступању Србије Европској унији као и о активностима у вези са предстојећим самитом нове иницијативе Европске политичке заједнице ове недеље у Прагу, а на коме ће Србија учествовати.

Кошар се сагласио са министром да Европска политичка заједница није алтернатива чланству у ЕУ, већ да је циљ ове иницијативе Француске, пре свега, да промовише већу политичку и безбедносну и енергетску интеграцију на европском континенту и најближем суседству.

„У том смислу, учешће Србије, као државе кандидата за чланство у Унији, биће од изузетног значаја у разговорима које се односе и на актуелна стратешка питања као што су снабдевање енергентима и храном, еколошка транзиција, нове инвестиције“, изјавио је француски амбасадор.

На самиту Европске политичке заједнице у Прагу, који је Француска иницирала, учествоваће 44 земље - државе чланице ЕУ, кандидати за приступање Унији, као и бројне друге земље са европског континента и из европског суседства.

Министар је оценила да је то окупљање држава као нове широке платформе за дијалог, заправо начин да се додатно унапреди сарадња свих заинтересованих да очувају стабилност, безбедност и напредак европског континента.

„Србија је заинтересована да својим учешћем и предлозима допринесе налажењу одрживих решења за укупну стабилност и одрживост целог европског континента“, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић и Кошар су разговарали и о добрим билатералним односима и сагласили се да има простора за додатно јачање развојне сарадње између Француске развојне агенције и Министарства за европске интеграције, посебно у областима од значаја за процес европских интеграција и одрживи развој, наводи се у саопштењу министарства.

Извор: Танјуг