J. Joksimović i Košar o Samitu Evropske političke zajednice u Pragu

03. oktobar 2022. | Beograd

J. Joksimović i Košar o Samitu Evropske političke zajednice u Pragu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kao i o aktivnostima u vezi sa predstojećim samitom nove inicijative Evropske političke zajednice ove nedelje u Pragu, a na kome će Srbija učestvovati.

Košar se saglasio sa ministrom da Evropska politička zajednica nije alternativa članstvu u EU, već da je cilj ove inicijative Francuske, pre svega, da promoviše veću političku i bezbednosnu i energetsku integraciju na evropskom kontinentu i najbližem susedstvu.

„U tom smislu, učešće Srbije, kao države kandidata za članstvo u Uniji, biće od izuzetnog značaja u razgovorima koje se odnose i na aktuelna strateška pitanja kao što su snabdevanje energentima i hranom, ekološka tranzicija, nove investicije“, izjavio je francuski ambasador.

Na samitu Evropske političke zajednice u Pragu, koji je Francuska inicirala, učestvovaće 44 zemlje - države članice EU, kandidati za pristupanje Uniji, kao i brojne druge zemlje sa evropskog kontinenta i iz evropskog susedstva.

Ministar je ocenila da je to okupljanje država kao nove široke platforme za dijalog, zapravo način da se dodatno unapredi saradnja svih zainteresovanih da očuvaju stabilnost, bezbednost i napredak evropskog kontinenta.

„Srbija je zainteresovana da svojim učešćem i predlozima doprinese nalaženju održivih rešenja za ukupnu stabilnost i održivost celog evropskog kontinenta“, naglasila je Joksimović.

Joksimović i Košar su razgovarali i o dobrim bilateralnim odnosima i saglasili se da ima prostora za dodatno jačanje razvojne saradnje između Francuske razvojne agencije i Ministarstva za evropske integracije, posebno u oblastima od značaja za proces evropskih integracija i održivi razvoj, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: Tanjug