Уручене награде за најбоље новинарске прилоге о европским интеграцијама Србије

08. децембар 2008. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Србије доделила је награде за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција наше земље, објављен у периоду од 1. јануара до 1. новембра 2008. године, у пет категорија:

  1. Ненаду Вуловићу, новинару Агенције Фонет за најбољи новински текст (дневна и периодична штампа, агенције)
  2. Јелени Јевремовић, за текст објављен у Гласу јавности, за најбољи новински текст (дневна и периодична штампа, агенције)
  3. Аристеи Стакић, новинарки РТВ Панонија, за најбољи радио прилог у локалним медијима (ТВ, радио, штампани медиј)
  4. Бобану Трајковићу, новинару Продукцијске групе Мрежа, за најбољи телевизијски прилог (ТВ станице, независне продукције, агенције) и
  5. Горану Јанићевићу, новинару Продукцијске групе Мрежа, за најбољи прилог на тему малих и средњих предузећа

Награђени новинари боравиће у студијској посети Бриселу и Паризу од 7. до 13. децембра 2008. године, где ће имати прилику да се сусретну са представницима Европске комисије, задуженим за проширење и информисање, представницима француске администрације, као и са колегама новинарима, како би се успоставила и унапредила међусобна професионална сарадња.

Жири је одлучивао у саставу – Љубица Гојгић, РТВ Б 92, Александар Ђорђевић, Делегација Европске комисије, Мирјана Шакић, Ерсте банка, Јелена Мандић, Амбасада Француске и Ивана Ђурић, Канцеларија за европске интеграције.

Конкурс су финансијски подржале Делегација Европске комисије, Амбасада Француске и Ерсте банка.

Награде су свечано уручили директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић, амбасадор Републике Француске Жан Франсоа Терал, шеф Делегације Европске комисије у Београду амбасадор Жозеп Љоверас и Славко Царић, заменик председника Извршног одбора Ерсте банке.

ДиректоркаКанцеларије за европске интеграције Милица Делевић оценила је да, упркос свим искушењима од 2000. године до данас, већина грађана Србије жели да види државу као чланицу Уније.

Према њеним речима, Канцеларији је у њеном раду потребна информисана подршка, а не безусловна, како би грађани заиста разумели шта значи процес придруживања ЕУ.

Амбасадор Француске Жан Франсоа Терал је истакао да је од изузетне важности да награђени новинари у својим текстовима и причама објашњавају шта заправо јесте ЕУ.То није само Хашки трибунал, Брисел, нека апстрактна ствар, рекао је Терал, већ је важно какву ће корист имати грађани.

Шеф Делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас поновио је да су европске интеграције процес који се тиче унутрашње политике и реформи унутар једне државе, а не њене спољне политике.

Он је предложио да за следећи конкурс новинари потраже инспирацију у овогодишњем извештају Европске комисије о напретку Србије и да истраже које су користи за грађане у оним областима где су учињене реформе, а губици тамо где нема напретка.