Uručene nagrade za najbolje novinarske priloge o evropskim integracijama Srbije

08. decembar 2008. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije dodelila je nagrade za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija naše zemlje, objavljen u periodu od 1. januara do 1. novembra 2008. godine, u pet kategorija:

  1. Nenadu Vuloviću, novinaru Agencije Fonet za najbolji novinski tekst (dnevna i periodična štampa, agencije)
  2. Jeleni Jevremović, za tekst objavljen u Glasu javnosti, za najbolji novinski tekst (dnevna i periodična štampa, agencije)
  3. Aristei Stakić, novinarki RTV Panonija, za najbolji radio prilog u lokalnim medijima (TV, radio, štampani medij)
  4. Bobanu Trajkoviću, novinaru Produkcijske grupe Mreža, za najbolji televizijski prilog (TV stanice, nezavisne produkcije, agencije) i
  5. Goranu Janićeviću, novinaru Produkcijske grupe Mreža, za najbolji prilog na temu malih i srednjih preduzeća

Nagrađeni novinari boraviće u studijskoj poseti Briselu i Parizu od 7. do 13. decembra 2008. godine, gde će imati priliku da se susretnu sa predstavnicima Evropske komisije, zaduženim za proširenje i informisanje, predstavnicima francuske administracije, kao i sa kolegama novinarima, kako bi se uspostavila i unapredila međusobna profesionalna saradnja.

Žiri je odlučivao u sastavu – Ljubica Gojgić, RTV B 92, Aleksandar Đorđević, Delegacija Evropske komisije, Mirjana Šakić, Erste banka, Jelena Mandić, Ambasada Francuske i Ivana Đurić, Kancelarija za evropske integracije.

Konkurs su finansijski podržale Delegacija Evropske komisije, Ambasada Francuske i Erste banka.

Nagrade su svečano uručili direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, ambasador Republike Francuske Žan Fransoa Teral, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu ambasador Žozep Ljoveras i Slavko Carić, zamenik predsednika Izvršnog odbora Erste banke.

DirektorkaKancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da, uprkos svim iskušenjima od 2000. godine do danas, većina građana Srbije želi da vidi državu kao članicu Unije.

Prema njenim rečima, Kancelariji je u njenom radu potrebna informisana podrška, a ne bezuslovna, kako bi građani zaista razumeli šta znači proces pridruživanja EU.

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral je istakao da je od izuzetne važnosti da nagrađeni novinari u svojim tekstovima i pričama objašnjavaju šta zapravo jeste EU.To nije samo Haški tribunal, Brisel, neka apstraktna stvar, rekao je Teral, već je važno kakvu će korist imati građani.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras ponovio je da su evropske integracije proces koji se tiče unutrašnje politike i reformi unutar jedne države, a ne njene spoljne politike.

On je predložio da za sledeći konkurs novinari potraže inspiraciju u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i da istraže koje su koristi za građane u onim oblastima gde su učinjene reforme, a gubici tamo gde nema napretka.