J. Јоксимовић: Важан дан за демократију

16. јaнуар 2022. | Београд

J. Јоксимовић: Важан дан за демократију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић гласала је на референдуму о изменама Устава у области правосуђа на бирачком месту у Осмој београдској гимназији.

Јоксимовић је, након што је искористила своје уставно - демократско право, поручила да је данас важан дан за демократију и владавину права у Србији и позвала све грађане да изађу да искористе своје право.

Како је навела, ово нису ни избори пре избора, чак ни политиканстко питање како су, како каже, неки током кампање за референдум представљали.

„Ово је важно питање за све грађане Србије, ово је питање како ми уређујемо наше друштво у правцу најбољих демократских стандарда посебно везано за правосуђе и владавину права", навела је Јоксимовић.

Истиче да је то управо оно што интересује сваког грађанина, односно да сваког грађанина интересује да када се појави са неким својим интересом или проблемом или било каквим питањем пред правосудним органима, када има потребу да приступи правди и правичности, буде сигуран да ће бити третиран на потпуно исти начин као и сваки други грађанин Србије.

„Једнакост приступу правди и правичности - то се постиже и то је један стандард не само у ЕУ, већ и шире од тога. То је демократски стандард да изместите политику и политичко одлучивање из треће, судске гране власти", казала је Јоксимовић.

Према њеним речима, видели смо и последњих дана колико је важно да судови буду независни, да не доносе одлуке на основу уплива политике.

Указује да је реформа правосуђа из 2009. године отворила простор упливу политике у правосуђе и истиче да су данас против промена управо они који су направили реформу која је, како каже, отупила оштрицу државе за борбу против корупције и организованог криминала.

„Ми то данас, гласањем ''за'' исправљамо и мислим да је то интерес сваког грађанина. Ово није никакво страначко опредељивање, ово је једно опредељивање у погледу тога да се сврстамо у ред са земљама са најдемократскијим начином уређења бирања судија и тужилаца", наводи.

Јоксимовић додаје да ће се тиме гарантовати независност и самосталност у одлучивању и поступању и тиме ће се ојачати демократија и владавина права.

Додаје да су уставне промене у области правосуђа важне и за европске интеграције и наводи да то није нешто што ми морамо искључиво због европских интеграција.

„Ми смо у овај процес ушли одавно, тражили смо најбоља решења, тражили смо како да унапредимо владавину права тако да свако ко каже да је против, ја не знам против чега - против владавине права, против јачања демократских институција", навела је.

Јоксимовић је поновила да је данас важан дан за нашу земљу и позива грађане да изађу и искористе своје право.

„Личним чином доприносимо да све оно што причамо је негде тамо у уређеним државама тако и тако, и ми то заправо данас уводимо својим гласом ''за'' и у нашу земљу", закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг