Србија и ЕУ потписале Споразум о стабилизацији и придруживању

30. април 2008. |

Београд/Луксембург, 29. април 2008. године – Европска унија и Србија потписале су данас по подне у Луксембургу Споразум о стабилизацији и придруживању.

Споразум је у име Србије потписао потпредседник Владе Републике Србије Божидар Ђелић, а у име Европске уније председавајући Савету ЕУ, министар спољних послова Словеније Димитриј Рупел.

Ђелић је непосредно пред потписивање тог споразума изјавио да ће Србија уласком у ЕУ бити јача и поштована, и да ће се њен глас чути.

Он је истакао да ће само јака Србија, која се храбро бори против свих неправди које су јој учињене, бити у стању да се избори за сопствене интересе.

Потпредседник Владе Србије нагласио је да Србија јесте Европа и да смо ми европски народ, а да се наши корени налазе дубоко у европској историји, и додао да ће наша земља ући у ЕУ са својим идентитетом и да ће дати пун допринос развоју Европе и њених вредности.

Зато данас преузимамо обавезу да свом народу обезбедимо много бољу будућност, коју он у потпуности заслужује, рекао је Ђелић и оценио да је то истински патриотизам.

Потпредседник Владе Србије изразио је уверење да је Србија способна и вољна да постане кандидат за чланство у ЕУ до краја ове године, и указао на то да је процес израде Националног програма интеграције у ЕУ, који садржи све елементе за пуну примену Споразума, у завршној фази.