Srbija i EU potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

30. april 2008. |

Beograd/Luksemburg, 29. april 2008. godine – Evropska unija i Srbija potpisale su danas po podne u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sporazum je u ime Srbije potpisao potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić, a u ime Evropske unije predsedavajući Savetu EU, ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel.

Đelić je neposredno pred potpisivanje tog sporazuma izjavio da će Srbija ulaskom u EU biti jača i poštovana, i da će se njen glas čuti.

On je istakao da će samo jaka Srbija, koja se hrabro bori protiv svih nepravdi koje su joj učinjene, biti u stanju da se izbori za sopstvene interese.

Potpredsednik Vlade Srbije naglasio je da Srbija jeste Evropa i da smo mi evropski narod, a da se naši koreni nalaze duboko u evropskoj istoriji, i dodao da će naša zemlja ući u EU sa svojim identitetom i da će dati pun doprinos razvoju Evrope i njenih vrednosti.

Zato danas preuzimamo obavezu da svom narodu obezbedimo mnogo bolju budućnost, koju on u potpunosti zaslužuje, rekao je Đelić i ocenio da je to istinski patriotizam.

Potpredsednik Vlade Srbije izrazio je uverenje da je Srbija sposobna i voljna da postane kandidat za članstvo u EU do kraja ove godine, i ukazao na to da je proces izrade Nacionalnog programa integracije u EU, koji sadrži sve elemente za punu primenu Sporazuma, u završnoj fazi.