Тања Мишчевић разговарала са представицима ЕКОСОК

30. јaнуар 2008. |

Директорка Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић разговарала је са делегацијом Европског комитета за економска и социјална питања (ЕКОСОК) која је боравила у Београду 28. и 29. јануара 2008. како би припремила извештај о улози невладиног сектора у односима између ЕУ и Србије. Том приликом саговорницима су представљене активности Канцеларије које реализује у сарадњи са невладиним организацијама, потписницама Меморандума о сарадњи.

Европска Комисија затражила је од Европског одбора за економска и социјална питања да састави нацрт мишљења о “Односима између ЕУ и Србије: улога невладиног сектора”. Студијска група од 15 чланова ЕЕСЦ, коју предовди Цвето Стантичем, започела је рад у новембру 2007. Извештач студијске групе је Сепо Калио.

Током боравка у Београду сусрели су се са представницима социјалних партнера и неколико невладиних организација, члановима Економско-социјалног савета Србије, као и са министром за рад и социјална питања, господином Расимом Љајићем и директором Канцеларије Тањом Мишчевић.

Сепо Калио је у разговорима нагласио да ће српске НВО и социјални партнери имати кључну улогу у јачању демократије и промовисању бољег животног стандарда. ЕКОСОК је у потпуности опредељени да подржимо њихова настојања, рекао је.

Председавајући студијске групе Цвето Стантич, додао је да иако чланови ЕКОСОК заступају различите интересе – синдикате, послодавце, НВО – они су сви удружени у схватању да је европска интеграција најбољи пут да се обезбеде просперитет и социјална кохезија.