Ј. Јоксимовић: Подршка технолошком развоју и из ЕУ фондова

28. јун 2021. | Крушевац

Ј. Јоксимовић: Подршка технолошком развоју и из ЕУ фондова

Председница Владе Србије Ана Брнабић са министрима Јадранком Јоксимовић и Ненадом Поповићем обишла је данас Бизнис инкубатор центар у Крушевцу и присуствовала презентацији пројекта доградње и опремања Регионалног индустријског технолошког парка.

Брнабић је оценила да је у Бизнис инкубатор центру већ урађено много тога и поручила да ће пројекат индустријског технолошког парка у том граду бити завршен као што су изграђени Научно-технолошку паркови у Нишу, Новом Саду, Чачку.

„Најискреније, свака част. Браво! Ово сте урадили углавном сами и уз врло малу помоћ из републичког буџета. Крушевац и Крушевљани су ово заслужили. Овај пројекат ће ићи, не постоји шанса да не иде“, рекла је Брнабић и оценила да је реч о пројекту и визији будућности.

Она је навела да је било пуно скепсе када је Влада Србије најављивала изградњу и опремање сличних паркова у другим градовима, али да се показало да обећања нису остала само на празним причама и прелепим макетама.

„Научно-технолошки паркови постоје већ у Чачку, Нишу, Новом Саду, а биће и у Крушевцу. Ово завршавамо сигурно и ускоро се видимо да планирамо даље“, рекла је Брнабић.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је поручила да треба користити претприступне ИПА фондове из Европске уније и додала да је данас било речи и о томе како се могу пронаћи додатна средства за овај пројекат.

Јоксимовић је позвала заинтересоване да прате конкурсе који су отворени и транспарентни, наводећи да то може бити прилика за развој, не само науке, већ и када је реч о другим областима.

„Управо смо завршили ЕУ ПРО за локални економски развој који је трајао од 2018. године. Данас идемо у ЕУ ПРО Плус. Могућности су велике, суфинансирање иде од 15 до 49 одсто и то је врло повољно“, рекла је Јоксимовић.

Како каже, то се односи пре свега на оно што ће бити урбани развој што ће бити главна компонента грант шеме.

Према њеним речима, велики део средстава може бити дониран из грантова бесповратних средстава ЕУ уз мање суфинансирање.

Јоксимовић је нагласила да је из ЕУ ПРО Расински округ повукао 18 пројеката, од тога осам у Крушевцу укупне вредности око 350.000 евра.

Директорка Бизнис инкубатор центра Мартина Манојловић рекла је да је Регионални индустријски технолошки парк нова визија будућности за Крушевац.

„Надамо се да ће премијерка препознати значај парка, јер је важан за развој омладинског, породичног и женског предузетништва, нових технологија и роботике“, рекла је Манојловић.

Извор: Танјуг