Ј. Јоксимовић: Неотварање поглавља политичка порука, могло и без ње

29. јун 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Неотварање поглавља политичка порука, могло и без ње

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да „политичка одлука појединих држава чланица, објављена 26. јуна, да не дају сагласност Србији да отвори нова поглавља - иако их имамо пет спремних за отварање, је порука коју смо разумели у ком правцу иде, али истовремено сматра да није била превише потребна“.

Додаје да прича о томе да нема довољно напретка у поглављима 23 и 24 није до краја утемељена у чињеницама јер такозвани нон-пејпер нотира значајне активности у Поглављу 23, посебно усвајање медијске стратегије које је изузетно значајан део поглавља.

Када је је реч о Поглављу 24 у оквиру којег се прича о безбедности, азилу, борби против организованог криминала, миграција, преовладава позитивна оцена.

„Пуно тога смо већ урадили, и очекујем да ћемо са новом Владом убрзати наш европски пут и да ће се сви више посветити реформским обавезама из процеса европских интеграција као што је баш тог дана председник Вучић најавио у Бриселу“, нагласила је Јоксимовић.

„Хрватско председавање је завршено без отварања нових поглавља са Србијом, али прави Извештај о напретку, који је одложен због пандемије коронавируса, биће објављен већ на јесен током немачког председавања, што ће бити прилика да државе чланице на свеобухватнији начин сагледају напредак у реформама и да отворимо и нова поглавља. Наравно, захваљујемо се бројним државама које су дале подршку за отварање и неколико поглавља, али овог пута сагласности свих држава није било”, додала је.

Извор: Танјуг