Ј. Јоксимовић и Клосa: Важно учешће кандидата на конференцији о будућности Европе

23. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Клосa: Важно учешће кандидата на конференцији о будућности Европе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са француским новинаром, експертом за ЕУ и почасним председником француског тинк тенка „EuropaNova“ Гијомом Клосом. Саговорници су разговарали о актуелној дебати о будућности ЕУ, политици проширења, најављеном Зеленом договору за ЕУ и Западни Балкан, француским предлозима о новој методологији, као и самом процесу европских интеграција Србије.

Јоксимовић је саговорника информисала о резултатима последњег децембарског истраживања јавног мњења које је спровело Министарство за европске интеграције, а по коме 54 процента грађана подржава чланство Србије у ЕУ, а 73 одсто реформе које су део процеса евроинтеграција. Изразила је уверење да ЕУ, кроз кредибилну и активну политику проширења, може да поврати и ојача свој стратешки суверенитет. Србија разуме да је потребна унутрашња реформа ЕУ и нова платформа за јачу улогу Европе у свету, а Србија као доследан кандидат за чланство са стрпљењем, али и активним реформским курсом, може да прати ове процесе у ЕУ, јер је и нама у интересу да Европа буде снажнија и уједињенија.

Клоса је указао да су управо ове теме предмет будуће најављене Конференције о будућности Европе, која би требало да се одржи током хрватског председавања Саветом ЕУ, и да је Француска заинтересована, али и ЕУ, да и Србија – као и други кандидати и потенцијални кандидати изнесе своје виђење будућности Европе. Клоса је нагласио да је, поред институција ЕУ и држава, посебно значајна улога цивилног друштва и грађана ЕУ, као и грађана региона.

Јоксимовић и Клоса сагласили су се да ја важно јасно истаћи да европска будућност региона постоји и да крајњи циљ остаје непромењен, а то је пуноправно чланство Србије у ЕУ.

Извор: Танјуг