Одржан први састанак Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ

22. октобар 2013. |

Савет за стабилизацију и придруживање (Савет СП) између Србије и Европске уније одржао је први састанак 21. октобра 2013. године. Овим састанком је председавала гђа Кетрин Ештон, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседница Европске комисије. Делегацију Србије предводио је премијер Ивица Дачић заједно са министром без портфеља задуженим за европске интеграције, Бранком Ружићем. На састанку је учествовао и комесар Штефан Филе.

Савет СП је поздравио ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању 1. септембра 2013. године и похвалио је Србију за напредак учињен током 2013. године на њеном путу ка Европској унији. Европска унија констатује да је Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) важан корак у процесу европских интеграција Србије и да он представља један широк оквир у коме ће ЕУ и Србија интензивирати сарадњу у области политичких критеријума, трговине и усклађивања законодавства.

Савет СП је подсетио на закључке Европског савета од 28. јуна 2013, као и на закључке Савета од 25. јуна 2013, у којима се честита властима Србије и Косова* за напредак учињен у дијалогу под посредством ЕУ. Подвучен је историјски значај закључења „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа“ од 19. априла 2013. године. Савет СП је такође поздравио споразум о енергетици и телекомуникацијама који је закључен 8. септембра 2013. године. Од великог је значаја у контексту даљег напретка Србије на њеном путу европских интеграција да се споразум од 19. априла, као и остали споразуми постигнути у дијалогу са Приштином, спроводе у доброј вери.

Европска унија је поздравила напоре које су уложиле обе стране за успешно одржавање локалних избора на Косову 3. новембра.

Савет СП је подсетио да ССП утврђује правила за свеобухватно партнерство између Србије и ЕУ. ССП ће такође помоћи Србији у спровођењу стандарда ЕУ у кључним областима. Србија ће на тај начин моћи да усклади своје законодавство са читавим низом стандарда ЕУ, дајући тако нови подстрек за привреду Србије и економску добробит њених грађана, као и додатне могућности за привредна друштва из ЕУ. Осим тога, ССП ће додатно ојачати већ видљиве користи од Прелазног споразума, посебно у области трговине.

ССП ће и даље бити кључни документ у односима између ЕУ и Србије све до момента приступања. С тим у вези, Савет СП у позитивном смислу констатује да је у септембру почео процес аналитичког прегледа и оцене усклађености прописа Републике Србије са правним тековинама ЕУ, почевши са поглављем о правосуђу и основним правима и правди, слободи и безбедности, како би се убрзао напредак у преговорима о приступању.

Савет СП је констатовао да је Комисија објавила Извештај о напретку и Стратегију проширења 16. октобра 2013. године.