Нови гранични прелаз између Србије и Мађарске

16. мај 2013. |

Јуче је званично отворен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, код насеља Бачки Виногради са српске и Ашотхалома са мађарске стране. Овај гранични прелаз би у ствари требало да послужи и као алтернативна међудржавна саобраћајница како би се растеретили прелази Хоргош и Келебија, поготово у време сезонских гужви, током празника и годишњих одмора.

Прелаз је иначе изграђен као заједнички мађарско-српски ИПА пројекат, а почео је са реализацијом 1 . јуна 2010. године. Укупна вредност тог ИПА пројекта била је 1,3 милиона еура, у чему је српска страна учествовала са 450.000 еура, а донације ЕУ субиле 382.000 еура.

Свечаном чину отварања граничног прелаза присуствовали су копредседници Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске – министер пољопривреде, шумарсрва и водопривредеГоран Кнежевић, државни секретар у кабинету премијера Мађарске Петер Сијарт, као и градоначелник Суботице Модест Дулић и председница локалне скупштине Марија Соја.

У наредном периоду се очекује и потписивање протокола о мешовитим патролама уз заједничку државну границу са Мађарском.

У Министарству унутрашњих послова истичу да је отварање новог граничног прелаза од велике важности „како би се унапредио проток путника и трансит робе, као и свеукупна успешна билатерална сарадња Србије иМађарске и тако испунили заједнички стратешки циљеви".

Иначе, Бачки Виногради И Ашотхалом су због географске близине и породичних, пријатељских и пословних веза имали добру комуникацију деценијама, а граница је у појединим, ванредним приликама бивала до сада привремено отварана.