13. годишњи форум ЕУСДР одржан у Бечу

21. јун 2024. | Беч

13. годишњи форум ЕУСДР одржан у Бечу

Санда Шимић, в.д. помоћнице министарке за европске интеграције  говорила је данас на панелу посвећеном перспективама повезивања и сарадње у Дунавском региону, на 13. годишњем форуму Стратегије ЕУ за Дунавски регион (ЕУСДР), који се одржава у Бечу.

Шимић је захвалила Аустрији, као актуелној председавајућој држави Стратегије ЕУ за Дунавски регион, као и прошлогодишњој председавајућој држави – Словенији,  на томе што су тему проширења и интересе држава које теже чланству у ЕУ довеле у фокус ЕУСДР.

„ЕУСДР, као и Интеррег програми, представљају ретке платформе у којима државе, које нису чланице ЕУ, равноправно учествују, заједно са државама ЕУ. То је за нас од великог значаја, не само због прилике да изградимо сопствене капацитете, већ и због могућности да сагледамо шта се налази са друге стране прозора, каква је динамика рада у Европској комисији, да се упознамо са њиховим процедурама“, поручила је Шимић.

Она је подсетила да Програми европске територијалне сарадње у Србији постоје од 2004. године, од Самита у Солуну, као и да се ове године обележава 20 година европске територијалне сарадње у Србији.

„Када је реч о будућности, иако у оквиру макрорегионалних стратегија и Интеррег програма равноправно преговарамо са државама чланицама, државе које нису у ЕУ ипак имају мање приступа одређеним фондовима. Постепено отварање новим фондовима било би од великог значаја за Србију“, нагласила је Шимић

На 13. годишњем форуму Стратегије ЕУ за Дунавски регион, који је окупио велики број званичника и стручњака како из ЕУ, тако и из држава кандидата,  разговарало се о начинима за унапређење стабилности и безбедности у Дунавском региону, за  „давање што јасније европске перспективе” државама са тог простора које теже чланству у ЕУ,  за јачање пословних вештина и шанси, те за очување екосистема Дунава.

ЕУСДР је макрорегионална стратегија, коју је Европска комисија покренула у децембру 2010, а Европски савет подржао 2011. године. Окупља 14 држава, међу којима су и  чланице и кандидати за чланство у ЕУ – Аустрија, Бугарска, Хрватска, делови Немачке, Мађарска, Румунија, Словачка, Словенија, БиХ, Молдавија, Црна Гора, Србија и Украјина.

Државе које учествују у Стратегији ЕУ за Дунавски регион се смењују по систему ротације на месту председавајућег. Аустрија је крајем прошле године преузела председавање од Словеније.