Изложба "Примењена Носталгија: Београд - Брисел" отворена у КЦ Граду

19. јун 2024. | Београд

Изложба "Примењена Носталгија: Београд - Брисел" отворена у КЦ Граду

Вршилац дужности помоћника министарке за европске интеграције Мирослав Гачевић отворио је данас у Културном центру Град 25. изложбу фотографија „Примењена носталгија” посвећену Београду и Бриселу.

Гачевић је рекао да је реализација пројекта „Примењена носталгија”, који спроводи Министарство за европске интеграције Србије, почела 2010. године и да „други пут раде овакав тип изложбе са Белгијом“.

Он је истакао значај тог пројекта и оценио да је, поред културне размене између Београда и главних градова држава које председавају Савету Европске уније, он битан и „да би се разбијале предрасуде које постоје на обе стране, како у Србији, тако и у чланицама ЕУ“.

Амбасадорка Белгије у Србији Кати Бугенхоут рекла је да су Београд и Брисел слични и да су „оба града веома европска“.

„Делимо љубав према лепим зградама, музејима и лепим терасам“", рекла је Бугенхоут.

Пројекат „Примењена носталгија“ замишљен је као серија заједничких изложби фотографија два фотографа, једног из Србије и једног из државе председавајуће ЕУ.

У првој половини ове године, током белгијског председавања ЕУ, аутор из Белгије Ник Ханес фотографисао је Београд, док је аутор из Србије Бојан Џодан фотографисао Брисел.

Џодан је рекао да је било „једноставно пронаћи паралеле са Београдом у Бриселу“.

„Ми смо слична култура, негујемо сличне вредности. Када бих морао да издвојим једну ствар која ме посебно додирнула у Бриселу, то је моменат када сам у Европској кући историје пронашао на полици која се бави начином на који су формиране нације кроз језик, речник Вука Караџића, као и Сретењски устав", рекао је он.

Џодан је истакао да "га је то посебно дотакло, зато што је видео да у тој великој култури има места и за нас“.

Извор: ФоНет

Фото: ФоНет, МЕИ