Француски новинари: Медији против корупције не могу сами, без подршке правосуђа и колега

14. јун 2024. | Београд

Француски новинари: Медији против корупције не могу сами, без подршке правосуђа и колега

Заменик директора и уредник листа Фигаро Филип Жели (Philippe Gelie) истакао је да без независних тела и парламента који контролише извршну власт и без правосуђа које је непристрасно, новинар који пише о корупцији остаје сам.

„Без све те подршке новинари су немоћни и имаће потешкоће да у раду остану независни. Добар новинар мора да буде пре свега поштен, да се држи чињеница и да поштује своју публику“, рекао је Жели и додао да би моћ медија требало да почива на кредибилитету и да сами медији не смеју да буду корумпирани.

„Уколико откријете скандал века, а други медији све то не потврде, од свега неће бити ништа. Само се уз колективан рад могу постићи ефекти и откривати афере. Ако само ви пишете о нечему, сви ће то довести у сумњу“, рекао је Жели.

Новинарима који имају проблем или страх да објаве неку причу, препоручио је да се повежу са колегама из других земаља, да их заинтересују за истраживање, јер је некад боље да аферу објави неко други.

Такође, навео је да је у Француској на пример од 20.000 разних одборника који су судски гоњени, око 40 одсто осуђено.

Новинар и уредник емисије Cash investigation Вандрил Ланос (Wandrille Lanos) навео је да се његова емисија бави истраживањем корупције и скандалима у пословном свету, да је то често повезано са политиком, али и да се емитује на француској националној телевизији у ударном термину.

Додао је да публика тражи такав садржај и да може рећи како је истраживачко новинарство у Француској признато.

Такође, рекао је да постоје притисци на новинаре, али далеко од тога да постоје претње или физичка угроженост новинара.

У дискусији је било речи о свим аферама у Француској које су открили новинари, а тичу се углавном токова новца, о финансирању медија, кодексу и солидарности између новинара која је неопходна у друштву.

Разговор српских и француских колега организовао је УНС, Министарство за европске интеграције и амбасада Француске.

Извор: УНС/Бета