Мишчевић: Србија увелико ради на Реформској агенди за средства из новог инструмента ЕУ

29. март 2024. | Београд

Мишчевић: Србија увелико ради на Реформској агенди за средства из новог инструмента ЕУ

Србија тренутно увелико ради на припреми Реформске агенде потребне да би користила средства из Инструмента за реформе и раст за Западни Балкан Европске уније и тај документ треба да буде готов до краја априла, рекла је 29. марта за Дневни европски сервис агенције Бета министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Додала је да Србија прати рокове израде који су усаглашени са Европском комисијом и који су истоветни за све са Западног Балкана.

Инструмент је централни део Плана раста ЕУ за Западни Балкан, чији је циљ убрзање реформи и социјалног и економског приближавања региона Унији.

Тај инструмент предвиђа две милијарди евра бесповратне помоћи и четири милијарде повољних кредита у периоду 2024-2027. а исплата ће бити условљена спровођењем структурних реформи.

Мишчевић је рекла да је Србија издвојила четири велика сектора као области за праћење у Реформској агенди који се односе на побољшање пословног окружења и развој приватног сектора,  зелену и дигиталну трансформацију, јачање људског капитала и област основних права и борбе против корупције и организованог криминала.

„Тренутно са колегама из Европске комисије радимо на усаглашавању сваке од реформи и пратећих индикатора како бисмо имали коначни изглед Реформске агенде до краја априла“, истакла је Мишчевић.

Додала је да је идеју реформских сектора у два наврата представила колегама из цивилног друштва и пословне заједнице и да ће са њима још једном проверити садржај Реформске агенде пре усвајања на седници владе.

Паралелно са тим, рекла је Мишчевић, тече усаглашавање Европске комисије, Европског парламента и  чланица ЕУ око уредбе о Инструменту за реформе и раст Западног Балкана.

„Усвајање наше Реформске агенде зависи и од договора о том инструменту јер су у њему дефинисани износ средстава, начин праћења испуњења реформи и темпо исплате средстава“, рекла је Мишчевић.

Извор: Дневни европски сервис
Фото: Бета