Мишчевић и Ониди: Србија поуздан партнер ЕУ у области управљања миграцијама

07. фебруар 2024. | Београд

Мишчевић и Ониди: Србија поуздан партнер ЕУ у области управљања миграцијама

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић састала се данас са замеником генералног директора Европске уније за унутрашње послове Оливијeм Онидијем, који предводи делегацију у којој су и представници агенција ЕУ и држава чланица Аустрије, Чешке, Хрватске, Словеније и Словачке. 

Мишчевић је нагласила да су у претходном периоду интензивирани разговори између Европске комисије и Србије у области управљања миграцијама, које су и један од важних елемената преговарачког процеса и поглавља 24, односно Кластера 1. 

Министарка је објаснила да Србија активно ради на испуњавању свих елемената Акционог плана ЕУ за Западни Балкан и додала да су усвојена кључна планска документа у области миграција - Стратегија за интегрисано управљање границом и Акциони план за улазак у простор Шенген, као и да су у претходном периоду констатовани помаци Србије у усаглашавању са визним режимом ЕУ.

„Србија учествује у свим регионалним пројектима управљања миграцијама и део смо глобалне алијансе за сузбијање кријумчарења миграната. Такође, заједно са представницима Делегације ЕУ у Београду настојимо да пројекте које Србија спроводи у области миграција искористимо за испуњење прелазних мерила у преговарачком процесу са ЕУ“, рекла је Мишчевић. 

Саговорници су се сложили да Акциони план ЕУ за Западни Балкан, који је Kомисија представила у децембру 2022. године, остаје релевантан политички одговор у области миграција између Европске уније и Републике Србије.