Предложено доношење одлуке о подношењу кандидатуре за чланство Србије у ЕУ до краја године

19. децембар 2009. |

Београд, 19. децембар 2009. године - Савет за европске интеграције, којим је председавао председник Владе Мирко Цветковић, а коме се обратио и председник Републике Борис Тадић, одржао је данас седницу на којој је предложио Влади да донесе одлуку о подношењу захтева за пријем Републике Србије у чланство ЕУ до краја 2009. године.

Ову одлуку Савет је донео у светлу чињенице да чланство у ЕУ представља дугорочни стратешки циљ наше земље, а имајући у виду позитивне оцене о напретку Србије изнете у недавно објављеним документима Европске комисије - Стратегији проширења за 2009 -2010. годину, као и у Извештају о напретку Србије у процесу европских интеграција за 2009. годину.


У закључцима са седнице, наведено је и да је Савет размотрио и усвојио Информацију о напретку Републике Србије у процесу приближавања ЕУ за период јун-децембар 2009. године.


Савет је поздравио напоре које су државни органи Србије, уз подршку грађанског друштва, уложили у испуњење критеријума потребних за укидање виза грађанима Србије, као и за отпочињање примене Прелазног трговинског споразума између Европске заједнице и Републике Србије.


Ови напори омогућили су Европској унији да донесе одлуку о стављању наше земље на листу оних чијим грађанима није потребна виза за путовања у државе потписнице Шенгенског споразума, али и одлуку о почетку примене Прелазног споразума.


Савет је упутио позив Влади да настави интензивне напоре на окончању сарадње са Међународним кривичним судом за бившу Југославију, како би се омогућио даљи напредак Србије у процесу европске интеграције.


Влада Србије основала је Савет за европске интеграције 2002. године, као највише тело задужено за давање стратешких смерница и стварање националног консензуса по питању приступања Србије Европској унији, које је данас заседало по осми пут, а трећи у мандату ове владе.


На седници Владе одржаној 27. новембра 2008. године именован је актуелни сазив Савета за европске интеграције Владе Србије.