Мишчевић: Резолуција ЕП необавезујућа, без замрзавања фондова

23. новембар 2022. | Стразбур

Мишчевић: Резолуција ЕП необавезујућа, без замрзавања фондова

Резолуција о проширењу ЕУ, усвојена данас у Европском парламенту у Стразбуру, није правно обавезујућа и нема замрзавања фондова ЕУ за Србију, изјавила је Танјугу министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

„То је просто препорука која стоји у резолуцији која је необавезујући документ и који чак не покреће никакву активност“, рекла је Мишчевић.

Истиче да је то став посланика Европског парламента, најразличитијих политичких група од крајње левице до крајње деснице, од којих су неки велики подржаваоци процеса интеграције, процеса проширења и оних који су апсолутно против било каквих европских интеграција.

„Резолуција коју јако пажљиво слушамо и читамо, али резолуција која не доноси никакве реакције било које друге институције ЕУ“, рекла је Мишчевић.

На новинарску констатацију да је резолуција ипак изазвала одређену штету по Србију, Мишчевић одговара да је резолуција заправо резултат погрешне перцепције о Србији у ЕУ јер је фокусирана само на усклађивање у процентима са спољнополитичким ставовима ЕУ.

„Још конкретније, рестриктивне мере или да преведем санкције према Руској Федерацији. Покушали смо да објаснимо, ево и данас на овом Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање у којем седе представници Народне скупштине Србије и ЕП, да је наше опредељење за ЕУ интеграције, неупитно и да се стално потврђује. Да је толико тога учињено у Србији, у односу на заједничку безбедносну и спољну политику”, истакла је Мишчевић

Наводи и да је Србија направила толико заједничких потеза са ЕУ у УН усвајајући резолуције које се односе на осуду агресије, на непризнавање референдума у украјинским областима које су одржале референдум, до чињенице да је само пар дана након 24. фебруара Србија у потпуности подржала територијални интегритет и политичку независност Украјине као такве, нудећи помоћ.

„Наш апел је - рачунајте на напредак у заједничкој спољно-безбедносној политици, узимајући у обзир све те елементе, а не само проценат (усклађивање у процентима са спољнополитичким ставовима ЕУ)”, закључила је Мишчевић

Извор: Танјуг