Мишчевић с Вархејијем о напретку Србије на путу ка ЕУ

22. новембар 2022. | Стразбур

Мишчевић с Вархејијем о напретку Србије на путу ка ЕУ

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је да је данас у Стразбуру имала „веома отворен разговор“ са комесаром за проширење Оливером Вархејијем о '“најважнијим елементима напретка које је потребно да Србија покаже у процесу европских интеграција“. 

„Данас сам у Стразбуру имала састанак са комесаром Вархејијем. Ово није моје прво виђење са комесаром, али јесте у овом капацитету. Имали смо врло отворен састанак, који је заправо сажимање годишњег извештаја и стављање акцента на најважније елементе напретка које је потребно да Србија покаже у процесу европских интеграција“, рекла је Мишчевић за Танјуг.

Она је додала да су разговарали и о потреби да се грађанима покажу користи процеса европских интеграција за свакодневни живот.

„Један од одличних примера је хитна помоћ у енергетици, то је 165 милиона евра које је, у својој посети Београду, представила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Та средства одлазе као помоћ грађанима и малим и средњим предузећима. То је велика и важна ствар која говори о бенефиту приближавања ЕУ“, нагласила је Мишчевић.
Мишчевић је у понедељак, у Бриселу била на састанку са комесарком за унутрашње послове ЕУ Илвом Јохансон, представницима спољнополитичке службе ЕУ и свих земаља чланица ЕУ.

Како је Мишчевић рекла за Танјуг, комесарка Јохансон „је ставила акцент на сарадњу у спречавању миграторних токова, али смо исто тако отворили разговор о спровођењу обавеза из поглавља које се односе на правду и безбедност, као и на борбу против организованог криминала“.

Са представницима европске спољнополитичке службе тема је била „усклађивање са спољнополитичким одлукама ЕУ и другим елементима спољне политике Уније, као што је учешће у мисијама ЕУ, било војним, било цивилним и прихватање одлука у другим међународним организацијама“, рекла је Мишчевић.

Она је истакла да је ова тема „и те како присутна јер се јако добро види да је усклађивање са спољнополитичким ставовима један од најважнијих приоритета у дефинисању правца одређивања наших односа са ЕУ“.

Што се тиче састанка са представницима свих земаља чланица у Бриселу, Мишчевић је рекла да је заједно са Браниславом Стојановићем, који је помоћник министра правде и Гораном Лукићем из Министарства унутрашњих послова, представила приоритете у владавини права и планове рада Владе Србије.

„Посебно смо ставили акценат на оно што треба да буде урађено у домену владавине права и медијских слобода“, рекла је Мишчевић.

Министарка је у Стразбуру разговарала са представницима Европског парламента.
Данас се најпре срела са Дејвидом Макалистером, који је на челу Комисије за спољне послове, а раније је био известилац за Србију, као и са Андором Делијем, који је у Делегацији за Србију.

Мишчевић је најавила да сутра наставља разговоре у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање - заједничком одбору посланика Скупштине Србије и Европског парламента.

Како је Европски парламент раније саопштио, на овом редовном састанку ће се разговарати о усклађивању Србије са заједничком европском политиком, а биће речи и о дијалогу Београда и Приштине.

Предвиђене теме су и преговори за чланство, пре свега мерила у поглављима 23 и 24, затим поглавље 27 о животној средини и климатским променама, а на агенди је и кластер 3 за конкурентност и инклузивни раст са фокусом на економски развој, саопштио је Европски парламент.

Извор: Танјуг