Потписан Протокол о сарадњи Србије и Хрватске у процесу европских интеграција

20. март 2009. |

Београд, 20. март 2009 - Директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић и државни секретар за политичка питања у Министарству спољних послова и интеграција Хрватске Бјанка Матковић потписале су Протокол о сарадњи у процесу европских интеграција

Поптисивање овог протокола уследило је након сусрета председника влада Републике Србије и Републике Хрватске Мирка Цветковића и Ива Санадера, који су саопштили да су на данашњем састанку у Београду покренули многа нерешена питања која постоје у односима двеју земаља и оценили да ће за решавање неких од њих бити потребно више времена.

Цветковић је на заједничкој конференцији за новинаре, одржаној након састанка, рекао да се очекује да ће нека питања бити решена врло брзо, а да ће нека почети да се решавају у будућности, уз сталну потребу да се успоставе бољи односи између две државе.

Председник Владе Србије истакао је да и даље постоје крупне разлике у ставовима Београда и Загреба који се односе пре свега на територијални интегритет и суверенитет Србије, односно хрватско признавање једнострано проглашене независности Космета и тужбу Хрватске против Србије за геноцид и српску контратужбу.

Санадер је поручио да неће бити заборављена недавна прошлост у односима двеју држава, али да се неће ни живети у њој, и саопштио да су на данашњем састанку, поред неких тешких питања, отворена и она лакша, као што је сарадња у области енергетике.

Он је подсетио на то да ће његова земља постати чланица НАТО 3. априла и нагласио да ће Хрватска пружати подршку Србију на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама. Сутра ћемо, као чланица НАТО, давати подршку суседима и држати се принципа – што је нашим суседима боље, и нама је боље, истакао је председник Владе Хрватске.

Делегација Републике Хрватске предвођена премијером Санадером, а у којој су и потпредседник Владе и министар привреде, рада и предузетништва Дамир Поланчец, потпредседник Владе за регионални развој, обнову и повратак Слободан Узелац и министар културе Божо Бишкупић, свечано је јутрос дочекана у дворишту Владе Србије.

Такође, и министар просвете у Влади Србије Жарко Обрадовић и његов хрватски колега Божо Бишкупић потписали су Меморандум о сарадњи у области језика и књижевности.

У Београд је допутовала и делегација представника најјачих хрватских енергетских фирми као што су `Ина`, `Хрватска електропривреда`, `Јанаф` и `Плинакро`, који ће са привредницима из Србије покушати да пронађу заједничке енергетске интересе.

Састанку са званичницима Хрватске присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, министар културе Небојша Брадић, министар просвете Жарко Обрадовић и директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић