Награде најбољима на конкурсу „Замислите будућност Европе“

09. мај 2022. | Београд

Награде најбољима на конкурсу „Замислите будућност Европе“

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар уручили су данас 27 награда најуспешнијим учесницима конкурса „Замислите будућност Европе“, поводом Дана Европе.

Јоксимовић је истакла да, када се говори о Дану Европе, не говори се само о дану Европске уније, већ о европском континенту који треба да буде уједињен, миран, солидаран, просперитетан, који омогућава младима да путују и образују се где желе.

Она је захвалила амбасадору Француске на сарадњи и организовању доделе награда баш на Дан Европе и Дан победе над фашизмом, додајући да се на конкурс пријавило 79 ученика, што показује да су млади у Србији образовани и да прате актуелна дешавања.

Захвалила је свима који су учествовали и послали своје радове на тему како виде будућност Европе и какве су њихове препоруке за развој Европске уније, али и о месту Србије у ЕУ.

Додала је да су млади у својим радовима показали посебно интересовање за теме које се тичу климатских промена, заштите животне средине, социјалне политике, нових запошљавања и о напретку дигитализације.

„У вашим есејима сте препознали да је Француска један од оснивача европске идеје. Током шестомесечног председавања Француске Саветом ЕУ имали смо активну сарадњу упркос свим изазовима на европском континенту и Француска је показала да је земља која ће кредибилну политику проширења подржавати и промовисати политику мира“, казала је Јоксимовић.

Кошар је захвалио Јоксимовић на одличном партнерству, наводећи да заједнички пројекат на том конкурсу илуструје заједничке амбиције да се промовише Европа и њене вредности код грађана Србије.

„Пошто Француска председава Савету ЕУ, желели смо да истакнемо младе људе у Србији охрабрујући их да размишљају о будућности Европе, на језику којим је писао Молијер. Више од конкурса, у питању је позив да се гради Европа која одговара вашим очекивањима, нашим очекивањима“, рекао је Кошар.

Он је навео да европски континент тренутно пролази кроз кризу, која позива на јединство, солидарност и пружа могућност да се приближимо једни другима.

„Више него икада, та заједничка будућност се ствара већ данас, захваљујући младима када их укључујемо, слушамо и узимамо у обзир њихова очекивања“, казао је Кошар.

Конкурс који је био отворен од средине децембра прошле године до средине фебруара ове године, организован је као једна у низу активности у оквиру француског председавања Саветом Европске уније, односно сарадње Француске и Србије, као и подршке нашој земљи у процесу европске интеграције.

Основни циљ је био да ученици и студенти из Србије у писаним радовима на француском језику одговоре на следећа питања: за ученике основних и средњих школа: Шта би, по вашем мишљењу, требало да буду приоритети Европе у наредних десет година? и за студенте: Да предводите неку европску земљу, шта бисте урадили за будућност Европе?

Извор: Танјуг