Ј. Јоксимовић: Референдум шанса коју не би требало пропустити

29. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Референдум шанса коју не би требало пропустити

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да ће 16. јануара на референдуму за уставне промене заокружити „да“ јер је то шанса коју не би требало пропустити.

„Наравно да је то важно због европских интеграција, али је пресудан део тај што грађани уназад најмање деценију и више очекују независније правосуђе, ефикаснију борбу против корупције. Наша је обавеза да одговоримо на та очекивања и захтеве грађана“, рекла је.

Јоксимовић је оценила да је обавеза сваког члана владе и свих у скупштини да говоре о референдуму и додала да то каже ризикујући да прекрши одредбе Закона о референдуму.

„То је изузетно важна ствар за грађане и питање о којем се не одлучује на примеру личних преференци - не ради се о грбу, изгледу заставе или химни“ , навела је министар и нагласила да су уставне промене и референдум на којем ће се грађани о томе изјашњавати суштински корак напред.

То је веома стручна ствар, додала је министар и указала на важност потребе да се објасни управо оно што је тема данашњег дијалога, а то је на који начин уставне промене могу да допринесу и доприносе унапређењу људских права и приступу правди, правичности и једнаком поступању, што је за грађане најважније.

Министар је нагласила да су сва релевантна истраживања у последњих минимум 10 година у контексту ЕУ указала да су грађани поред личног и економског стандарда, као једно од доминантнијих очекивања, навели владавину права и реформу правосуђа која треба да помогне и ефикаснију борбу против корупције и приступ правди и правичности за све.

Према њеним речима, реформе правосуђа су важне не само у контексту испуњавања захтева ЕУ. Нагласила је да не постоји наметнуто решење, већ добра европска правна пракса на основу које је Венецијанска комисија, као стално експертско тело у ширем формату, референтно на глобалном нивоу, дала позитивну оцену да су предлози уставних промена у складу са највишим европским правним праксама и стандардима и да између осталог прате политичку и институционалну традицију једног друштва.

Подсетила је на значај институционалног уређења јер оно мења ствари, смањује коруптивни начин понашања, уређује и другачије процедуре ...

„Не можете да знате да ли је један судија или тужилац етички идеалан, да ли је посвећен послу, али систем и процедуре терају свакога од нас да се понаша како налаже најбоља пракса која има за циљ да унапреди људска права сваког грађанина“, рекла је она и навела да су институције те које дају оквир и омогућавају бољи приступ правди и правичности.

Додала је да не би требало уносити било какве забуне и конфузије, ако је Венецијанска комисија дала позитивне оцене.

„Ово је суштински корак напред, да ли је идеалан, да ли може да се дотерује. Устав није догма, он је највиши правни акт који одређује оквир живота, који би морао да комуницира са духом времена“, рекла је она и додала да је у Србији процедура за промену Устава веома ригорозна и захтевна и да се због тога у цео процес ушло на транспарентан начин.

Као добро је оценила то што је на скупу поменута реформа из 2009 године.

„Та катастрофална реформа коштала је грађане најмање 60 милиона евра и то је нешто што ми сада, између осталог, настојимо да исправимо у интересу грађана“, рекла је министар.

Тематски друштвени дијалог „Правосуђе, државна управа и локална самоуправа и заштита људских права и равноправност полова - исход референдума“ у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, одржан је данас у Београду, као први од три која ће бити организована до 16. јануара, како би се грађанима помогло да слободно одлучују да ли ће или неће изаћи на референдум и прихватити предложене уставне промене.

Наредни дијалог биће 5. јануара у Новом Саду, а трећи 12. у Крагујевцу.

Извор: Танјуг