Ј. Јоксимовић: Очекујем напредак током француског председавања

15. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекујем напредак током француског председавања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ће Западни Балкан и проширење остати високо на агенди и током председавања Француске Савету ЕУ од 1.јануара, као и да ће Србија у првој половини следеће године добити подршку за отварање кластера 3.

Јоксимовић је за Танјуг рекла да је Француска у нацртима приоритета свог председавања, које преузима од Словеније, назначила да Западни Балкан и процес проширења неће бити запостављени, нити заборављени.

„Дуго слушамо како иду избори у Француској и да политика проширења није популарна, можда то и јесте тачно, али Француска се ни једног тренутка није оградила од Западног Балкана и проширења, већ у нацрту приоритета задржава Западни Балкан високо на агенди“, каже Јоксимовић.

Истиче да је важно што Француска, која је иницијатор нове методологије проширења, снажно подржала Србију у отварању кластера препознајући, како каже, да је наша земља од свих потенцијалних кандидата одмах прихватила идеју о новом начину приступања ЕУ.

„Нисмо се жалили што су се правила игре променила усред нашег процеса, када смо више од половине поглавља отворили по старој методологији, него смо активно и потпуно спремни ушли у нови процес и чак подигли ентузијазам ЕУ да испрати оно што радимо и вреднује на прави начин“, каже Јоксимовић.

Подсећа да је француски министар за Европу Клеман Бон у Бриселу афирмативно говорио о Србији уз очекивање да се реформе у одређеним областима наставе.

„Верујем да ће у другој половини француског председавања, које се завршава 30. јуна, Србија имати подршку за отварање кластера 3“, каже Јоксимовић.

Изражава очекивање да ће Србија добити пуну подршку за отварање кластера 3 јер ће, каже, појачати реформе које се, како објашњава, једним делом заокружују референдумом заказаним за 16.јануар и истиче да је важно да грађани подрже уставне амандмане који ће, како каже, допринети да се независност и ефикасност правосуђа подигну на виши ниво.

„Не треба заборавити на стране инвеститоре који увек гледају да ли је правна сигурност на високом нивоу и у складу са највишим европским стандардима. Када тај процес закружимо и донесемо читав сет закона који ће помоћи да се нове одредбе Устава имплементирају , а које ће бити усаглашаване са Венецијанском комисијом, верујем да ће постојати пуна подршка и за отварање кластера 3“, наводи Јоксимовић.

Додаје да су многе чланице ЕУ подржале да Србија отвори кластер 3, али да неколицина сматра да треба да се заокружи процес уставних реформи и да ће након тога бити спремне да подрже отварање кластера.

Јоксимовић наводи да Србија припрема и остале кластере за отварање, пре свега, кластер 5, који се тиче пољопривредне и кохезионе политике и ресурса, а који, како каже, чини целину са кластерима 3 и 4.

„Ми смо овом процесу приступили аналитички, не само да спремимо оно што нам је најлакше, већ да правимо одрживу агенду реформе која чини једну целину и може да буде функционална, и мислим да је то ЕУ препознала и подржава план којим смо предочили“, наводи Јоксимовић.

Истиче да је велики значај отварања кластера 4 и захвалила Словенији која је, како каже, током председавања ЕУ успела да, у атмосфери не толико повољној за проширење, задржи политику проширења и Западни Балкан као једну од водећих тема.

Србија је, каже, током словеначког председавања успела да освежи приступни процес и његову динамику и отвори кластер 4 са важним секторским политикама и темама као што су транспорт, енергетика, животна средина, трансевропске мреже.

„То је важно за све грађане ЕУ, а пре свега Србије. Да усвајамо све оно што је не само стандард, него што иде још даље у тим областима у ЕУ и да улазимо у матицу помена на време, да не стојимо са стране и посматрамо како се ствари мењају, већ да заједно са ЕУ, у стратешком партнерству и уз финансијску подршку која ће нам бити на располагању, постижемо важне и велике циљеве који су захтевни, скупи и траже ангажовање целог друштва“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг