Јоксимовић и Жиофре - још 10 милиона за опоравак 99 општина

09. децембар 2021. | Београд

Јоксимовић и Жиофре - још 10 милиона за опоравак 99 општина

Споразум о додатној подршци од 10 милиона евра за економски опоравак 99 неразвијенијих општина Србије од последица пандемије потписали су данас министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре који је оценио да споразум потврђује да ЕУ остаје посвећена подршци Србији.

Тај новац намењен је пројекту „ЕУ ПРО плус" само је део од 30 милиона евра који ће уследити, а намењен је за наставак јачања отпорности локалних самоуправа на последице изазване пандемијом, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, Споразум је наставак добрих вести, после одлуке да Србија наредне недеље, на Међувладиној конференцији, отвори Кластер 4 са четири поглавља.

Позвала је све локалне самоуправе, регионалне развојне агенције и невладин сектор да припреме пројекте и користе та средства у циљ јачања малих и средњих предузећа, новог запошљавања теже запошљивих и рањивих група, решавање еколошких проблема и унапређивања родне равноправности и инвестиција.

„Тежимо да упослимо све капацитете и да свако добије шансу да допринесе не само реформама већ и личном напретку, бољем животном стандарду, а самим тим и локалној заједници и целој земљи. А европске интеграције су прави инструмент за постизање таквих резултата", нагласила је министар Јоксимовић и додала да је суштина програма ЕУ ПРО Плус да се допре до сваког грађанина без обзира у ком делу земље живи.

Она је изразила уверење да је захваљујући досадашњим програмима рађеним у сарадњу са ЕУ већ део тих 99 општина прешао у нову категорију и да нису више најнеразвијеније општине.

„Верујем, сигурна сам, а и направићемо анализу, да је значајан део тих општина прешао у вишу категорију, да сада спада у средње развијене општине. Волела бих да заиста направимо ту анализу и да видимо колико смо тим пројектима допринели да се живот грађана у тим локалним самоуправама унапреди", навела је Јоксимовић.

Жиофре је рекао да ЕУ остаје партнер Србији у процесу европских интеграција, а Међувладина конференција ће потврдити напредак Србије у том процесу.

Додатних 10 милиона евра омогућиће рад на важним питањима на локалном нивоу коме је потребна додатна подршка, рекао је он и подсетио да је економија Србије у изазовним околностима пандемије добро реаговала, али да, како каже, треба помоћи општинама у суочавању са изазовима који предстоје.

Према његовим речима, додатак од 10 милиона евра првобитном буџету Програма од 30 милиона евра одличан је пример агилности Европске комисије и снажног партнерства између Делегације ЕУ и Министарства за европске интеграције који удружују напоре да одговоре на приоритетне потребе Србије.

„Радимо са 99 општина шиорм Србије којима смо до сада помогли са више од 30 милиона, у сарадњи са Министарством и нашим партнером УНОПС, а додатни новац од 10 милона ће моћи да биде искоришћен за инфраструктуру, социјалне услоге и равномерни економски развој", додао је Жиофре.

Јоксимовић и амбасадор најавили су три јавна позива ЕУ ПРО Плус програма, укупне вредности 4,5 милиона евра, путем којих ће ЕУ подржати развој локалне инфраструктуре, конкурентности малих и средњих предузећа, као и унапређење социјалних услуга у 99 локалних самоуправа у два региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Жиофе је нагласио да је циљ пројекта равномеран економски развој Србије.

Извор: Танјуг