Ј. Јоксимовић с координаторима шест преговарачких кластера

26. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић с координаторима шест преговарачких кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић руководила је данас састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о активностима које се реализују у процесу приступања Србије Европској унији.

Јоксимовић је информисала саговорнике о резултатима консултација са шефовима мисија држава чланица ЕУ у Србији, као и са другим међународним чиниоцима које су одржане у претходном периоду, а на тему реформи које спроводимо поступајући по препорукама из Извештаја Европске комисије за 2021. годину.

„Посебно је важно не само за Србију, већ и за читав наш регион, да Европска унија валоризује све оно што смо постигли у хармонизацији и спровођењу прописа у складу са правом и стандардима Уније“, рекла је министар.

Нагласила је да би тиме и државе чланице ЕУ поступиле у складу са начелима ревидиране методологије политике проширења, која предвиђа да сваки реформски евидентирани кредибилни напредак треба да буде основ и за даљи формални напредак у преговарачком процесу.

Министар и координатори кластера размотрили су најважније активности Владе у свим преговарачким областима, а посебно оне у спровођењу прописа и мера из акционих планова из кластера 1- Основе, имајући у виду да је владавина права кључни критеријум за отварање других кластера за које је Србија спремна.

Извор: Танјуг