Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање кластера по новој методологији

24. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање кластера по новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Словеније у Београду Дамјаном Бергантом, са којим је разговарала о активностима Србије у процесу приступања Европској унији.

Јоксимовић је захвалила Словенији, као актуелном председавајућем Савету ЕУ, на искреном залагању да политика проширења Уније и даље буде једна од важних тема и за државе које су у процесу европске интеграције али и за државе чланице, саопштило је ресорно министарство.

„Подршка коју Србија добија од Словеније, током целокупног председавања, пре свега је подршка реформама које одговорно и приљежно спроводимо, али је истовремено и потврда да ЕУ верује у своју политику проширења и њену трансформативну моћ и политичке и економске добробити које она доноси“, изјавила је министар.

Наглашавајући да је Влада Србије наставила несмањеним темпом са реформским процесом, пратећи препоруке из Извештаја Европске комисије за 2021. годину, министар Јоксимовић је истакла да би отварање кластера за које смо испунили сва мерила било валоризација постигнутог и подстрек за даље реформе не само у нашој земљи, већ и у региону.

Амбасадор Бергант изјавио је да његова земља прати и подржава све реформе које Србија спроводи у процесу европске интеграције.

Посебно је истакао да се Словенија залаже да се принципи нове методологије проширења примењују доследно, односно да ЕУ уважи постигнути друштвено-економски напредак у приступајућим земљама, како би се очувала и кредибилност саме Европске уније.

Извор: Танјуг