Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић израелску делегацију упознала са реформом устава

8. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић израелску делегацију упознала са реформом устава

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са делегацијом Израелског националног колеџа за одбрану, и том приликом је упознала са актуелном уставном реформом у Србији која ће, тврди, унапредити независност правосуђа.

Како је саопштило министарство, Јоксимовић је поред разговора о билатералним односима две земље и сарадњи у бројним областима, упознала високе представнике израелских министарстава, која се баве питањима националне одбране, о учешћу Србије у Заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ, као и са стратешким опредељењем и приоритетима Владе Србије када је реч о нашем приступању Европској унији.

„Ангажовано радимо на реализацији убрзања процеса приступања ЕУ, користећи прилику коју пружа нова методологија политике проширења ЕУ која подразумева и снажнију укљученост најодговорнијих политичких званичника и земље кандидата, али и држава чланица Уније“, рекла је министар и указала на резултате које је Србија постигла у реформском процесу, а који су нотификовани и у Извештају Европске комисије за 2021. годину.

Према њеним речима, препорука Европске комисије да би преговоре Србије са ЕУ и формално требало наставити отварањем кластера за које је наша земља потпуно спремна, показатељ је да је уважено све што је Влада урадила у области владавине права, очувања и развоја економије, на унапређењу регионалне сарадње и посебно на јачању отпорности друштва у време пандемије ковид-19.

Јоксимовић је истакла и активности Србије на укључивању у дебату у оквиру Конференције о будућности Европе и кључном оквиру за дефинисање одрживог напретка свих који ту будућност треба да деле.

Из министарства су истакли да израелска делегација борави у нашој земљи како би се боље упознала са актуелном ситуацијом у Србији, а њени чланови су министра Јоксимовић информисали о раду Израелског националног колеџа за одбрану, чији је циљ, наводе, успостављање и спровођење свеобухватне националне одбрамбене доктрине.

Извор: Танјуг