Ј. Јоксимовић и Недимовић: Ускоро нови грантови за пољопривреднике

01. новембар 2021. | Шабац

Ј. Јоксимовић и Недимовић: Ускоро нови грантови за пољопривреднике

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић данас су, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелеом Жиофреом, посетили компанију АБД Пром у Јевремовцу и упознали се са пројектом соларне електране која је део ИПАРД инвестиције, и најавили нове грантове за пољопривреднике.

Министар Јоксимовић подсетила је на период када су средства ИПА фондова била недоступна, јер је услов Европске комисије био да зграда Управе за аграрна плаћања из Шапца буде премештена у административни центар Београда, што је, како је истакла, министар Недимовић 2016. и учинио, чиме се ослободило 175 милиона евра за седмогодишњи период (2014-2020).

Пример је, као је истакла, пројекат соларне електране у АБД Пром хладњачи. Министар Јоксимовић је најавила нове грантове.

„Оно што нам следи је нови седмогодишњи период 2021-2027. Требало би да нам буде доступно 288 милиона гранта за пројекте из области пољопривреде, од чега ће око 40 одсто бити намењено за учешће обновљивих извора енергије и зелене пољопривреде и агробизниса - истакла је Јоксимовић и нагласила да је ово пример и позив произвођачима да се упусте у сличне пројекте".

Јоксимовић је истакла да ће код нове транше ИПАРД 3 посебна пажња бити посвећена пројектима који подржавају родну равноправност и учешће жена у пројектима.

„Ми данас имамо око 23 одсто жена које су у досадашњим пројектима аплицирале, а на то ћемо сада посебно обратити пажњу, као и на пројекте који се тичу младих. Сваки 14. који је аплицирао за пројекте из пољопривредне производње има мање од 40 година. Просечна старост власника пољопривредних газдинстава који су до сада аплицирали је 61 година".

У наредним пројектима мораћемо да подстичемо младе да аплицирају, али и да остају на земљи, јер само тако ће се подстаћи пољопривредна производња и равномерни регионални развој, истакла је Јоксимовићева.

Напоменула је да је наша земља обавезна да ради на заштити животне средине, да мења начине производње, али и користи оно што нам је на располагању, а то су фондови ЕУ.Министар Бранислав Недимовић изразио је задовољство јер је овим пројектом домаћинство Јаковљевића остварило свој сан и успео да реши проблем трошкова електричне енергије.

„Ја сам разговарао са њим и он ми је рекао да су трошкови енергије били од осам до 10 одсто. Знате колико је када то не буде више трошак и кад се врати инвестиција за четири године? Да нема ИПАРД-а то би било за десет година. Замислите кад он у наредних 15 - 20 година, колики је век ових панела, не буде имао тај трошак, то остаје као профит и он може да користи тај новац за инвестирање. Са друге стране он је пионир који својим примером показује да у технчко-технолошком смислу померамо српску пољопривреду неколико корака унапред", рекао је Недимовић.

Ово што је он урадио, биће пример за целу Србију, додао је министар пољопривреде. Подсетио је да су сличне реакације биле када су увођени роботи у мужи крава и најавио нови конкурс за роботизацију крајем децембра.

Циљ је, како је истакао, дигитализацију у пољопривреди како би пољоприведници могли захтев да подносе електронски и прате цео процес, што ће убрзати обраду захтева и подићи транспарентност. Недимовић је нагласио да српска пољопривреда у овој години бележи добре резултате што се тиче извоза.

„Ове године ћемо сигурно премашити извоз од пет милијарди долара а о томе смо само сањали пре десет година. Тада није било више од две милијарде долара. Са оваквим и сличним пројектима, а немојте заборавити да смо ми сада имали два велика пројекта кроз ИПАРД, један за меру 3 и за меру 7, и кроз то смо до сад највише новца пласирали. Следе нам брзе објаве, јер морамо брзо да обављамо процес. Због тога се радујем што ћу са својим колегама брзо испреговарати ИПАРД 3. Већ чујем од „неверних Тома“ да се ИПАРД 2 завршава и да нема више пројеката, а он је већ ту и ја ценим да од јуна месеца улазимо и у то".

Недимовић каже да уз српски новац за пољопривреду, који ће бити драстично већи у 2022. него у 2021. години, са једне и а са друге стране имамо заједничке пројекте од Светске банке, тако да ја могу да позовем пољопривреднике да аплицирају, а ми ћемо дати све од себе да то што пре реализујемо", истакао је Недимовић.

Власник хладњаче, Александар Јаковљевић, истакао је да је овом инвестицијом остварио свој сан, али и постигао оно што је имао прилику да види у иностранству.

„Када сам путовао у иностранство на сајмове или другим поводом, видео сам да тамо већ годинама постоје соларни панели и онда сам маштао када би то могао урадити код себе. Када је почетком 2019. изашла Уредба да се може аплицирати за овакав пројекат, ја сам се врло брзо одлучио на то почео да прибављам потребну документацију за ИПАРД програм, што је трајало бар пет или шест месеци због обима и захтева. Међутим, имао сам олакшање јер су сви објекти имали употребне дозволе, без чега не би могло да се аплицира. Тако да сам 24. децембра 2019. поднео захтев међу првима за овај пројекат који данас гледате овде", рекао је власник АБД Пром Александар Јаковљевић.

Он је истакао да је реч о инвестицији која штеди новац, са тенденцијом да у будућности на њој зарађује.

Снага соларне електране је приближно 600 киловата.

Јаковељевић наводи да у току летњих месеци, када замрзавају воће и највише троше струју, а то је мај, јун, јул, август и септембар, производе пет пута више енергије, што је довољно за њихове потребе и да је све остало вишак који можемо да враћамо у електроенергетски систем. То је велика ствар, јер какво је данас време и какве су потребе за енергијом, ми имамо своју енергију. Инвестиција није мала, па су се моје колеге чудиле како улазим у такав кредит и такву обавезу од 72 милиона са ПДВ-ом. Међутим, када је реализовано, приметили су да је то на свом месту и да ће рок отплате бити сигурно краћи него што смо предвидели, јер је енергија драстично поскупела, истакао је Јаковљевић.

Жиофре је рекао да је ово велики допринос пољопривреди и најавио нове грантове.

„Дошли смо да посетимо фанатастичан пројекат кроз који су ЕУ и Србија здружиле снаге зарад увођења неких промена у пољопривреди. Видите да је овим пројектом повећана активност фирме и конкурентност, а важан сегмент овог пројекта јесте еколошки".

Захвалио је Недимовићу, министарки Јоксимовић и власницима компаније на позиву да виде како је идеја преточена у дело и како је уређено нешто добро за пољопривреду Србије.

„ЕУ већ дуго сарађује са Министарством пољопривреде и ми смо у оквиру ИПАРД-а већ давних дана издвојили 175 милиона евра. Тај новац ће моћи да генерише инвестиције од укупно 600 милиона евра у пољопривреду. А пошто желимо још и више од тога да урадимо, тренутно разговарамо о наредној фази ИПАРД-а 3 за који ћемо издвојити чак 280 милиона евра и то су све бесповратна средства која ће заједно са суфинансирањем од Србије и самих компанија пружити пољопривреди још много више", навео је он.

Како је рекао, њихова жеља је да постигну још више, те у том смеру разговарају са министарством које су то мере потребне за унапређење локалне заједнице.

„Ми постижемо одличне резултате. Откад смо кренули са применом мера извоз у Србији се удвостручио у области пољопривреде, а више од половине тог извоза иде у земље ЕУ", навео је он.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да се коришћењем обновљивих извора енергије на нивоу града смањује потрошња струје, али и да произведени вишак враћа у систем, што је доказ да визија једног човека може имати велике бенефите за друштво.

Извор: Танјуг