Ј. Јоксимовић: Србија спремна за отварање кластера 3 и 4

29. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија спремна за отварање кластера 3 и 4

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија спремна за отварање кластера 3 и 4, за које је добила препоруку Европске комисије, и додала да је за добијање препоруке било потребно да се оцени да је постигнут напредак у области владавине права.

Јоксимовић је за Танјуг казала да је у Извештају ЕК о напретку Србије нотирано да је Србија напредовала у свим областима, како политичких, тако и економских критеријума.

„Спремни смо за кластер 3 и кластер 4 да буду отворени, што значи да смо спремни да отворимо 12 поглавља. Очекујем да, ако наставимо овај замајац спровођења реформи, да нова методологија може да нам погне да одржимо динамизам“, казала је Јоксимовић.

Министар је указала да је позитиван Извештај ЕК, који нотира да је Србија у последњих годину дана активно прихватила нову методологију, показао да нисмо била неодговорни у процесу евроинтеграција.

„Када усред игре промените правила, када Србија преговара и има више од пола отворених поглавља - 18, а има их укупно 35, а онда се потпуно промене правила игре, опортунистички настројене владе би рекле и искористиле то као разлог за неспровођење реформи или смањење темпа. Ми смо урадили све супротно“, казала је Јоксимовић.

Додаје да је Србија активно прихватила нову методологију, а да је она лично преуредила све преговарачке структуре, појачала координацију на нивоу целе Владе.

Новом методологијом, како подсећа Јоксимовић, укључени су директно и највиши политички одлучиоци, односно и председник Србије и премијерка.

Подсетила је и да је процес евроинтеграција добио на динамици новом методологијом и додала да ће се тек показати да ли је нова методологија ефикаснија или строжија.

„Раније смо свако поглавље преговарали појединачно, а сада су поглавља груписана у шест кластера по сродним областима“, казала је.

На питање да ли је наша земља спремна и за кластер у оквиру којег се налази поглавље везано за заштиту животне средине, Јоксимовић каже да јесмо, јер то спада у кластер 4 за који је ЕК дала препоруку.

„Није ствар у томе да ли је Београд један од најзагађенијих градова. Наравно да се то дешавало и раније и то постоји као проблем, али не само у Београду, већ у целој Европи. Ми радимо на томе да се тај проблем реши, као и цела Европа“, казала је.

Одговарајући на питање да ли у оквиру евроинтеграција Србије може доћи до проблема, с обзиром да је примећена интензивирана сарадња са Русијом и Кином, Јоксимовић каже да то није ново, нити би било кога требало да чуди.

„Структурно су поремећени међународни односи и то се рефлектује и на очекивања према нама. Очекивано је да се на нас та врста политичких очекивања прелије, али о томе су говорили и председник и премијерка и у овој фази процеса ми можемо наше политичке и економске интересе да на неки начин унапредимо добром политичком и економском сарадњом са Русијом и Кином, а да то структурно не ремети нашу оријентацију ка ЕУ и све реформе и све оно где учествујемо у заједничким европским политикама“, навела је.

На питање да ли је за Србију „опасна“ подршка коју има од Мађарске када је реч о евроинтеграцијама наше земље, министар сматра да бисмо били неодговорни људи и политичари када би одбили ту подршку само зато што је неко са неким у сукобу.

„Сматрам да треба да прихватимо ту подршку и захвална сам на тој подршци. Да ли то може да изазове код неких чланица неку врсту подозрења, то није тема којом ми треба да се бавимо“, казала је Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг