Ј. Јоксимовић: Србија убрзала реформе

28. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија убрзала реформе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија наставила и убрзала реформе и оценила да је апсолутно заслужена препорука Европске комисије да ЕУ отвори још два кластера у приступним преговорима са Србијом.

Говорећи на онлајн састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, Јоксимовић је рекла да је Европска комисија јасно нагласила да је уочен напредак у свим релевантним областима економског и друштвеног живота, негде већи, негде мањи.

Одговарајући на примедбу председавајуће састанка Тање Фајон да је Србији учињен уступак тиме што је Европска комисија препоручила отварање нових поглавља, Јоксимовић је рекла да је извештај објективно измерио где је напредак остварен, пре свега у владавини права.

„Реформа правосуђа тек треба да се заврши референдумом, па је зато означено да је ту учињен ограничен напредак“, навела је Јоксимовић.

Она је такође истакла да у Србији не постоји тренд напада на новинаре.

„У Србији постоји Радна група за заштиту новинара и сви напади на новинаре су евидентирани од стране Радне групе, тужилаштва и полиције и процесуирани“, истакла је Јоксимовић.

Она је реаговала и на изјаву Тање Фајон, која је пожелела да у Србији види више плуралистички парламент.

„Српски парламент биће онакав како га буде изабрао народ Србије, као и свуда у свету“, поручила је министар.

Јоксимовић је истакла да је Србија земља која је у старту прихватила нову методологију приступних преговора и то на активан начин, што је препознала и похвалила Европска комисија.

„Све то није могло да се уради без напора целе владајуће гарнитуре - председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и целе владе. То је резултирало тиме да имамо координаторе у свих шест кластера, они су високо рангирани одговорни људи из система, који су одговорни и за имплементацију, чиме смо изашли у сусрет захтевима и за имплементацију договореног“, истакла је Јоксимовић.

Она је навела да је Србија радила паралелно на кластеру 1 који је већ отворени и тиче се фундаменталних права и владавине права, и на кластерима 3 и 4.

„Направили смо Медијску стратегију, Радну групу за унапређење изборних услова, чекамо мишљење Венецијанске комисије о Закону о референдуму. Венецијанска комисија је већ дала позитивно мишљење о уставним амандманима. Што се тиче борбе против корупције, до краја месеца шаљемо нови извештај за ГРЕКО у којем ћемо побројати све што смо предузели и после тога очекујемо од њих ново мишљење до краја децембра“, навела је она.

Она је истакла да је Србија предузела све да буде спремна за отварање кластера 3 и 4.

„У кластеру 3 имали смо опсежан рад у областима опорезивања, алкохолних производа, социјалне политике и запошљавању. У кластеру 4 највише смо урадили у поглављима енергетике, животне средине и зато је Европска комисија закључила да смо урадили све и да смо спремни за отварање кластера“, истакла је Јоксимовић.

Јоксимовић је такође поручила да је Србија добар сусед који жели сарадњу са свима који желе реформе и сарадњу у региону.

„Србија жели да помогне свима. Лобирамо за Северну Македонију и Албанију, јер сматрамо да су испунили услове и заслужили отварање приступних преговора“, поручила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг