Oтворен 10. Форум Стратегије Европске уније за дунавски регион

26. октобар 2021. | Братислава

Oтворен 10. Форум Стратегије Европске уније за дунавски регион

Данас је у Братислави почела дводневна конференција којом  се обележава десет година сарадње у оквиру Стратегије Европске уније за дунавски регион (ЕУСДР).

На овогодишњем ЕУСДР форуму, под окриљем словачког председавања, учествује више од 60 говорника и званичника 14 земаља дунавског слива. На маргинама  форума, одржан је и састанак министара земаља учесница у Стратегији задужених за иновације и дигитализацију и потписана је Заједничка изјава о сарадњи у наведеним областима.

Теме које се разматрају на форуму укључују: дигиталну трансформацију и иновације, очување биодиверзитета, учешће младих у Дунавској стратегији и координацију ЕУ фондова у складу са макро-регионалним приоритетима. Првог дана форума, Дунавски транснационални програм представља резултате сарадње у овом региону и приоритете који ће бити подржани у новом програмском периоду 2021-2027. Другог дана форума, у панелу на тему подршке земљама нечланицама ЕУ кроз Дунавску стратегију и Економски и инвестициони план за Западни Балкан, учестоваће у име Републике Србије Михајило Дашић, в.д. помоћника министра за европске интеграције.  

За 28. октобар најављена је и посебна сесија у организацији координатора области 7: Друштво знања Дунавске стратегија, ради информисања и подстицања учешћа институција у тзв. Widening позиву у оквиру програма Horizon Europe. Више информација о догађају налази се на страници: https://widening-cooperation-danuberegion.b2match.io/

Дневни ред и начин приступања Форуму можете наћи на страници: https://eusdr2021.sk/#/