Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан у приказу стања у Србији

25. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан у приказу стања у Србији

Извештај Европске комисије о Србији за 2021. годину у највећој мери на објективан начин говори о ономе што је урађено, добро нотира постигнуто и указује где су кашњења и у ком правцу треба да идемо, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на представљању овог Извештаја пословној заједници у Привредној комори Србије (ПКС).

Она је нагласила да је веома важно да пословна заједница коју окупља ПКС буде укључена у процес преговора, али и анализе извештаја.

Истакла је да се процес проширења много променио у протеклих пет, шест па и десет година јер су и другачије околности у ЕУ, а много промена је донела и пандемија, па је, када се све то има у виду, Србија добро опстала на том путу и усред пандемије прихватила нова правила игре уведена новом методологијом.

„Након извештаја сам чула доста интерпретација разних дежурних критичара да извештај иако је позитиван није објективан јер то, како су рекли, ради комесар који је наклоњен Србији. Међутим, морам рећи да је овај извештај први пут урађен по захтевима и критеријумима нове методологије, а она налаже да се у његову припрему знатно више укључе земље чланице и дају кључне доприносе за све релевантне критеријуме који онда пролазе консултације у ЕК“, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Када је реч о економским критеријумима, истакла је да је ту важан кластер два који садржи чак девет поглавља, међу којима су политика конкуренције, слободно кретање робе капитала, радника, заштита потрошача и јавног здравља, али да је и све важнији кластер четири који се односи на зелену агенду, дигитализацију, транспорт, заштиту животне средине, климатске промене и енергетику.

Према њеним речима, пуно је урађено на кластеру четири, који је спреман за отварање.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је истакао да европске интеграције утичу и на привреду, трговину, директне стране инвестиције и да је зато важно да пословна заједница буде укључена у процес европских интеграција.

„Европска комисија је потврдила подршку европској перспективи Србије и остаје и надаље посвећена томе, а на вама је да радите и остварите резултате“, рекао је он и похвалио то што је Србија лане одмах пригрлила нову методологију.

Навео је да ЕК подржава да се отворе кластери три и четири, али да ће земље чланице одлучивати о томе на следећој конференцији, а на питање да ли се то може очекивати у децембру рекао је да постоји таква могућност, али да све зависи од земаља чланица.

Шефица сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у Србији Андреа Хохубер је указала да се у неким секторима постигло више, у неким мање и навела да је рецимо код јавних набавки повећан број изузећа од правила јавних набавки, што би ваљало да се промени, као и да би већу пажњу требало посветити области животне средине и климатским променама.

Као позитивно је истакла да је Европска унија највернији трговински партнер Србије и да из ЕУ стиже највише директних страних инвестиција у Србију, око 68 одсто.

Саветник председника Привредне коморе Србије Милун Тривунац је нагласио да је у процесу европских интеграција, осим политичких критеријума, веома значајна њихова економска димензија, изградња снажне привреде способне да се носи са конкуренцијом на јединственом и великом тржишту Европске уније.

„Извештај оцењује да је Србија постигла одређени напредак и умерени ниво припремљености за развој тржишне економије. С обзиром на претходну изазовну годину због ковида 19, посебно је значајна оцена извештаја који показује да је домаћа економија забележила благи пад БДП-а у претходној години, што је резултат правовремених фискалних мера усмерених ка подршци домаћој привреди“, рекао је Тривунац.

Додао је да је веома важна и оцена да је лане забележен даљи пад незапослености, што се може сматрати својеврсним подвигом домаћих компанија.

Навео је да извештај потврђује да Србија стално бележи пораст при рангирању услова пословања код међународних институција, што је према његовим речима резултат регулаторних услова пословања, па је евидентирано олакшано издавање грађевинских дозвола, регистрације имовине, плаћање пореза, заштите мањинских акционара у компанијама.

„Оно што је из извештаја евидентно јесте да нас очекује даљи рад на олакшаном приступу финансирања за мала и средња предузећа, улагање у обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, даље прилагођавање образовања и обука у складу са потребама тржишта рада. На томе ПКС активно ради као предлагач и учесник дуалног образовања у Србији“, нагласио је Тривунац.

Истакао је да је према извештају ЕК напредак постигнут у усклађивању законодавства са правом компанија, слободном кретању радника, поједностављењу издавања радних дозвола држављанима трећих земаља као и да је евидентиран напредак и усклађивање законодавства у области оснивања и пружања услуга.

Рекао је да су унутар кластера два, отворена четири поглавља и то слобода кретања капитала, јавне набавке, интелектуална својина и финансијске услуге док почетни критеријуми тек треба да се испуне у поглављима о слободном кретању роба и политици конкуренције.

Нагласио је да је ПКС спремна да све своје капацитете стави на располагање и пружи додатну подршку за даљи напредак у овим областима.

Извор: Танјуг