Ј. Јоксимовић и Ајгнер: Србија напредовала у свим областима

22. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ајгнер: Србија напредовала у свим областима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са специјалним изаслаником за Западни Балкан у Министарству спољних послова Аустрије Јоханесом Ајгнером, са којим је разговарала о актуелним питањима европских интеграција након што је ЕУ ове недеље представила свој Пакет проширења за 2021. годину, саопштило је Министарство.

На састанку одржаном у Влади Србије Јоксимовић је нагласила да овогодишњи Извештај ЕК о Србији даје објективан увид у то са колико посвећености и мотивације Влада Србије спроводи реформе у процесу приступања.

„У глобално веома тешким условима услед пандемије, која је довела до свеобухватне друштвене и економске кризе у читавом свету, Србија је успела да се консолидује и да спремно и одлучно приступи новим темама и унапређеној координацији, у складу са новом методологијом у преговорима о приступању ЕУ. Веома нам је важно да је то ЕК уочила и навела у свом Извештају као напредак у свим областима“, изјавила је министар.

Јоксимовић је посебно захвалила Аустрији на сталној и стратешкој подршци коју на европском путу пружа Србији и региону Западног Балкана и нагласила да су наши билатерални политички и економски односи одличан пример како сарадња државе кандидата и државе чланица може да буде конструктивна и успешна у приступању ЕУ.

„Имајући у виду да је Европска комисија дала препоруку према којој је Србија достигла сва мерила за отварање два кластера, 3 - Инклузивни раст и компетитивност и 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност, са укупно 12 поглавља, уверена сам да ће се и друге државе чланице ЕУ руководити овим извештајем, посебно у делу у којем се евидентира напредак у свим сегментима владавине права“, рекла је Јоксимовић.

Ајгнер је изјавио да је за Аустрију регион Западног Балкана стратешки приоритет и да ЕУ не може бити целовита без овог дела Европе.

„Аустријска влада искрено подржава Србију на њеном европском путу, посебно у спровођењу реформи које воде економском напретку, бољој регионалној сарадњи и унапређеној владавини права“, рекао је Ајгнер и додао да је важно и да ЕУ препозна до сада постигнути напредак како би политика проширења Уније била динамичнија и кредибилна, у складу са новом методологијом.

Извор: Танјуг