Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан, евидентиран напредак у свим областима

19. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан, евидентиран напредак у свим областима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је нови Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција објективан и „један од бољих“ у последњих неколико година, као и да је евидентиран напредак Србије у свим областима. Јоксимовић је на конференцији за медије у Влади Србије, где је присуствовала представљању Извештаја ЕК о напретку Србије, казала да нови документ на објективан начин говори о свему што је Србија урадила и предузела, као и о стварима које би требало да се наставе и убрзају.

„Ово је добар, објективан извештај који препознаје напоре и јасно нам говори где да идемо, као што је и претходни извештај говорио у ком правцу да идемо. Нови извештај показује да смо остварили резултате и даје нам додатну мотивацију да у наредном периоду спроводимо реформе на још бржи и ако је могуће динамичнији начин“, рекла је Јоксимовић.

Оценила је да је Извештај добра основа за државе чланице ЕУ да на основу препоруке и оцене ЕК у свим областима дају сагласност да Србија до краја године отвори два кластера.

„Да ли ће се то десити зависи од оцене свих држава чланица, да ли ће дати подршку за један или два кластера. Ми нећемо седети скрштених руку, активно ћемо разговарати са свим државама чланицама да евентуално разјаснимо дилеме које поједине државе имају о некој области“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је препорука ЕК у Извештају да је Србија потпуно испунила све критеријуме за отварање свих поглавља у оквиру два кластера: кластера 3 који се односи на инклузивни раст и компетитивност у којем је осам преговарачких поглавља, као и кластера 4, са укупно четири поглавља који се односи на зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност.

„Државе чланице ће се руководити оценама о напретку реформи у области владавине права“, казала је Јоксимовић.

Навела је да је у оквиру кластера 1, који је већ отворен, а који се односи на основе владавине права, констатован напредак у свим областима - у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

„Напредак је негде већи, негде мањи, али је свакако евидентиран као напредак“, казала је Јоксимовић.

Нагласила је да овогодишњи извештај ЕК о Србији може бити оцењен као „добар утисак“ о земљи и влади која је, како каже, у тешким пандемијским условима и бројним другим изазовима који се отварају у политичком, економском и здравственом сектору, показала жељу, храброст, мотивисаност и ентузијазам да усред преговора, када су се променила правила игре, прихвати нову методологију.

„Нисмо били земља која се жали и буни и то користи као изговор за нерад и мањак реформи, већ, напротив, показали смо спремност, посвећеност, одлучност и храброст да се ухватимо у коштац са новим темама и начинима на које те теме треба да се спроводе у конкретне реформе“, казала је Јоксимовић.

Захвалила је председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на активном укључивању и подршци ономе што је предузела као ресорни министар да се , како каже, потпуно спремимо структурно, организационо и у сваком другом смислу за нову методологију,

„Уз пуну подршку и укључивање онако како нова методологија и налаже, а то је веће и снажније политичко вођење процеса и то смо успели да урадимо у последњих неколико месеци. Уз немерљив допринос председника Вучића и премијерке Брнабић и свих ресорних министарстава овај процес је добио на снази, координацији и на политичком вођењу и то се рефлектовало кроз овакав извештај“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг