Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање бар једног кластера до краја године

06. октобар 2021. | Брдо код Крања

Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање бар једног кластера до краја године

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас на Брду код Крања да очекује отварање нових кластера у оквиру евроинтеграција Србије до краја словеначког председавања.

Одлуку ће, како је навела, донети државе чланице на основу извештаја о напретку који би требало да „евидентира где је Србија у владавини права“.

Истакла је да је „врло важно што Словенија за време председавања држи високо на агенди тему проширења Западног Балкана“, али да „очигледно постоје велике разлике између држава чланица ЕУ“.

„Многе државе су говориле да не желе да проширење буде тема (самита), већ да буде партнерство Европске уније и Западног Балкана, у којим областима може да се продуби и на који начин“, рекла је она.

Србија је како је навела спремна за отварање два кластера.

„Очекујем да неки корак буде направљен до краја словеначког председавања. Кластер четири по новој методологији се тиче зелене агенде и одрживе повезаности. Ту су четири поглавља која се тичу транспортне политике, заштите животне средине, енергетике и трансевропских мрежа. Ми смо све припремили, спреми смо и за кластер три - Инклузивни раст и компетитивност“, рекла је она новинарима.

Словенија Европском унијом председава до краја године, када председавање преузима Француска, а Јоксимовић је навела да не очекује да ће у том периоду проширење бити фокус, али да Србија мора да настави да ради на реформама.

На Брду код Крања у Словенији у току је самит ЕУ-Западни Балкан на ком Србију представља председник Александар Вучић.

Јоксимовић је рекла да ће Вучић данас учесницима самита послати „јасну поруку“ да Србија жели у ЕУ и да „ради много“ на реформама.

„Мора да буде јасно и нама и нашим грађанима да ли политика проширења опстаје, да ли је кредибилна, да ли је то предвидив процес и шта су очекивања“, рекла је она.

Очекује се да на крају скупа лидери ЕУ усвоје декларацију у којој ће бити поменуто проширење, а лидери Западног Балкана ће бити позвани да се ускладе с тим документом.

Извор: Бета