Ј. Јоксимовић са француским парламентарцима о разним питањима

15. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић са француским парламентарцима о разним питањима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са делегацијом Групе пријатељства Француска - Западни Балкан у Сенату Француске, предвођеном сенатором Мартом де Сидрак, а током састанка разговарано је и о европској перспективи Србије, као и о билатералним питањима и односима у региону.

Јоксимовић је француске парламентарце информисала о најважнијим реформским активностима Владе Србије, које се спроводе како би се убрзало приступање наше земље Европској унији.

„Србија је, високо ценећи иницијативу Француске за дефинисање нове методологије политике проширења ЕУ, прихватила тај ревидирани начин преговора и пре него што су били познати сви његови детаљи“, рекла је Јоксимовић, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

Подвукла је да је то Србија учинила имајући поверење у мотиве држава чланица ЕУ да проширење Уније буде динамичнији, кредибилнији процес заснован на индивидуалном постигнућу сваке приступајуће земље и заједничком интересу свих страна у преговорима.

„У мандату ове владе убрзали смо демократске и политичке процесе у нашој земљи са циљем да се унапреде стандарди у многим областима“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је најпре потпуну спремност за отварање два кластера преговарачких поглавља, али и значајне реформе у области владавине права, као што су измена устава с циљем јачања независности правосуђа, спровођење Медијске стратегије, јачања мањинских права, родне равноправности.

Посебно је указала на фокусираност Владе Србије на спровођење циљева Европског зеленог договора кроз Зелену агенду ЕУ за Западни Балкан и циљева одрживог развоја.

„Све ово даје нам за право да верујемо да ће наши европски партнери уважити све што смо постигли како бисмо до краја године имали и формални напредак у преговорима, а надам се да ће Француска у светлу свих ових активности Србије подржати одржавање наредне међувладине конференције ЕУ и Србије“, казала је.

Француски сенатори и министар за европске интеграције посебно су разговарали о односима у региону, пре свега о дијалогу Београда и Приштине, као и о решености Србије да на најбољи начин реализује значајне инфраструктурне пројекте које финансира ЕУ, а који су део путне и железничке мреже Западног Балкана и Европе.

Извор: Танјуг