Ј. Јоксимовић: Важна посета, Мађарска нам је искрени пријатељ

25. август 2021. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Важна посета, Мађарска нам је искрени пријатељ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је данашња посета Мађарској и присуство на годишњој конференцији шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта са мађарским амбасадорима у свету, било значајно, јер је могла да их упозна о реформама Србије на европском путу, ситуацији у региону, али и новој методологији и иницијативи „Отворени Балкан“.

Јоксимовић је за агенцију Танјуг рекла да је Сијарто позивом на конференцији желео да учини част њој и Србији, где је недавно примио одликовање председника Александра Вучића за допринос евроинтеграцијама Србије и добросуседским односима.

„Имала сам прилику да пренесем амбасадорима нека наша виђења и политике проширења и у којој је фази Србија у процесу евроинтеграција и о новој методологији. Били су врло заинтересовани да чују и занимали су се на који начин као искрени подржаваоци политике проширења, а посебно Србије могу на неки начин да помогну и да се још више заложе заједно са још неким пријатељским земљама за убрзање процеса“, рекла је Јоксимовић.

Она је казала да је пре неколико дана у српским медијима била присутна теза да је премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио да је време да Мађарска напусти ЕУ, али да је на основу разговора са Сијартом видела да то није тачно, јер је Мађарска изузетно заинтересована за снажну и функционалну ЕУ.

„Пошто постоје проблеми у функционисању, Мађарска је заинтересована за дијалог и ту настаје дебата на линији Брисел - Будимпешта, поред онога што Брисел има на дневном реду са Мађарском већ неко време. Нама је врло важна та порука, да је ЕУ значајна и за Мађарску и да они желе да она буде што функционалнија и снажнија да би била на корист свима и да би боље функционисала“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, то је важна порука и за Србију и да њихова подршка европским интеграцијама несумњиво остаје и да ће бити снажна као и до сада, заједно са подршком земаља из формата Вишеградске групе са којима Србија такође јако добро сарађује.

Мађарским амбасадорима Јоксимовић је, како каже, говорила и о иницијативи „Отворени Балкан“, за коју су били веома заинтересовани, пре свега како је дошло до ње и шта се од ње очекује.

„Рекла сам да је Отворени Балкан аутентична иницијатива поникла у региону и да је отворена за све иако су многи скептични, али да је заправо утемељена на унапређеном политичком поверењу и ономе што је важно за грађане, а то је и економска сарадња и многе повољности за грађане у региону“, објаснила је Јоксимовић.

Како је рекла, један од гостију скупа био је и хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман, са којим је разменила мишљења о појединим питањима, са фокусом на политику проширења и ЕУ.

„Србија и Хрватска имају доста отворених питања, али сам сматрала да је добра идеја да се покаже са су дијалог и стална комуникација, чак и када се не слажемо око неких питања, најделотворнији начин да практикујемо чланство у ЕУ. Мислим да је то увек добра идеја да се разговара“, рекла је министар.

Јоксимовић је подвукла да је са Сијартом разговарала и о предстојећој седници влада Србије и Мађарске, која ће шести пут бити одржана 7. и 8. септембра у Будимпешти и где ће бити потписан стратешки важан документ у разним областима.

„Ми ћемо, министар Сијарто и ја, потписати годишњи план сарадње у области европских интеграција, од тога да имамо и техничку и експертску помоћ Мађарске у одређеним областима, тако да мислим да је важна посета и да је показала колико су наши односи унапређени, да то није само нека прича која лепо звучи већ да на конкретним примерима сарађујемо, економским и бројним другим стварима“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг