Ј. Јоксимовић са мађарском министарком о проширењу

25. август 2021. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић са мађарском министарком о проширењу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је у Будимпешти са мађарском министарком правде и ЕУ Јудит Варгом, разговарала о новој методологији проширења и начину на који се Србија припремала.

Током разговора Јоксимовић је рекла да је Србија у потпуности спремна за два нова кластера - број три који се односи на инклузивни раст и конкурентност и кластер 4, који се односи на зелену агенду, дигитализацију и повезаност.

„У та два кластера је укупно 12 поглавља за која је Србија у потпуности спремна. Више не говоримо о појединачним поглављима, ради се о значајном раду који смо имали и који нас очекује. Планирамо да до краја године финализујемо реформе у области правосуђа, односно уставне амандмане који ће изменити начин избора носилаца правосудних функција чиме ће се ојачати независност судства“, рекла је министар.

„Верујем да ћемо до краја године и то моћи да спроведемо, што ће бити јасан сигнал свим земљама чланицама да Србија не фингира реформе, да је озбиљно посвећена и тим кључним реформама, посебно оним везаним за реформу правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала“, рекла је Јоксимовић.

Како је истакла, то су важне ствари након којих би требало да уследе помаци на европском путу Србије.

„Ми стварно лобирамо и представљамо све што радимо, значајна нам је свака подршка, савет и неко ко зна да каже лепе речи о Србији, а то свакако јесте Мађарска“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг