Фабрици: ИПА фондови у служби што бржег интегрисања у ЕУ

15. јул 2021. | Београд

Фабрици: ИПА фондови у служби што бржег интегрисања у ЕУ

ИПА претприступни фондови служе томе да се помогне Србији да постигне одређене реформе, циљеве и да што пре, а не што касније постане чланица ЕУ, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Говорећи на конференцији о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом "Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству", коју организује Министарство за европске интеграције, Фабрици је подсетио да је у оквиру ИПА 2 за седам претходних година Србији дато 1,5 милијарди евра бесповратних средстава, а да се планира да је кроз ИПА 3 за период од 2021 до 2027. опредељено 14 милијарди евра бесповратних средстава за регион Западног Балкана.

„ИПА фондови су важна ствар, моћан алат који пружа Србији и другим земљама у региону које су у приступном процесу, финансијску подршку најбољег типа“, казао је Фабрици.

Према његовим речима, када је у питању ИПА 2, ЕУ се посебно усредсредила на две области у нашој земљи - владавину права и привредни развој.

На област владавине права ишло је 40 одсто средстава од укупног износа, казао је Фабрици и додао да Унија помаже Србији да реконструише и изграђује нове судске зграде, као и да финансира обуке судија, тужилаца, али и дају могућност представницима грађанских друштава, мањина, медијима са циљем да се у Србији оствари плуралистичко друштво.

„Сарађујемо са Владом и институцијама да убрзамо процесе по тим питањима. Ради се на прави начин“, казао је.

Када је реч о развоју привреде, Фабрици наводи да је, такође, 40 одсто од укупних средстава опредељено за то и истиче да привреда данас није само оно што нам каже БДП, већ да је то одрживост, инклузивност, питање зелене агенде.

„Очигледно је да Србија привредно расте и показала се отпорна током кризе пандемије вируса корона у смислу да су темељи економије у Србији снажни“, нагласио је Фабрици додајући да привреду треба и даље оснаживати и то можда кроз иновације.

У том смислу, наводи, Србија је определила доста својих ресурса иновативности, а ЕУ јој је помогла да успостави Фонд за иновације.

Такође, Фабрици каже и да се наша земља укључила у доста европских пројеката који помажу Србији да има здраву, отпорну привреду, али и да може да се укључи у нове изворе развоја попут зелене привреде.

За хитне, односно ванредне ситуације из ИПА 2 је опредељено 20 одсто укупних средстава, а наша земља је, како је испричао Фабрици, за поплаве 2015. године добила 89 милиона евра, за суочавање са мигрантском кризом 100 милиона и за време пандемије вируса корона 67 милиона евра.

Када је реч о ИПА 3, Фабрици каже да је нагласак на инвестиционом плану за Западни Балкан.

„То је амбициозан пројекат и за цео регион ће бити опредељено 14 милијарди бесповратне помоћи што би требало да привуче барем још толико повољних средстава домаћих и страних инвеститора у наредном периоду. Идеја је да се регион приближи Унији и да се превазиђе привредни јаз између Уније и Западног Балкана“, испричао је Фабрици.

Извор: Танјуг