Ј. Јоксимовић: Србија наставља да јача структуре за приступни процес ЕУ

07. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија наставља да јача структуре за приступни процес ЕУ

Србија је спремна да, уз активну подршку европских партнера, пре свега Немачке, настави да јача структуре за приступни процес Европској унији, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и изразила очекивање да ће политика проширења постати „популарнија“ међу појединим државама чланицама ЕУ и да ће се тај процес убрзати.

Јоксимовић је навела да је Србија прва прихватила нову методологију проширења ЕУ и да је једина међу земљама у приступном процесу почела, како каже, активну примену нових преговарачких структура.

„Увели смо тим за подршку преговорима и координаторе за свих шест кластера и потпуно се припремили структурно и организационо. Такође, оснажили смо и политичко вођење процеса уз активно учешће председника Републике и премијерке, посебно у првом кластеру који, између осталог, обухвата и реформу јавне управе“, рекла је Јоксимовић новинарима у Влади Србије после потписивања Споразума о спровођењу пројекта Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ, који се реализује уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Подсетила је да је на међувладиној конференцији, одржаној крајем јуна у Луксембургу, почела конкретна примена нове методологије на преговарачки процес Србије и да је констатовано да је наша земља отворила кластер 1 који је, како каже, основни и најважнији кластер.

„Сва преговарачка поглавља из тог кластера су већ била припремљена и отворена. Тиме је било потврђено да је нова методологија 'жива' и да структурно и организационо спремни, уз подршку наших партнера, посебно Немачке, када је реч о реформи јавне управе, можемо да наставимо да јачамо наше структуре“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да Министарство за европске интеграција пружа аналитичку подршку осталим министарствима која имају важну улогу у припреми преговарачких поглавља у оквиру шест кластера.

„Сада је процес нешто захтевнији, јер сви морају да буду координирани и хоризонтално повезани, а из једног кластера морају у исто време морају да буду припремљена сва поглавља којим управљају ресорна министарства, али и други учесници процеса попут невладиног сектора, академске заједнице, професионалних удружења“, појаснила је министар.

Указала је на значај потписивања споразума са ГИЗ-ом и изразила уверење да ће тај пројекат додатно оснажити реструктуриран организацију како би, додала је, Србија у наредним годинама још динамичније и интензивније ушла у процес реформе јавне управе.

„Ово је потпуно транспарентно и сви ће бити укључени. Корисници су Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за европске интеграције кроз део где се сви заједно боље припремамо и снажимо наше структуре за приступни процес“, навела је Јоксимовић и захвалила Немачкој и ГИЗ-у на дугогодишњем партнерству и подршци Србији на европском путу.

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг и ГИЗ