ЕУ обезбедила 27 возила за гашење шумских пожара

25. јун 2021. | Београд

ЕУ обезбедила 27 возила за гашење шумских пожара

Како би сви региони Србије били адекватно опремљени за борбу са шумским пожарима, очување људских живота, имовине, као и шумских екосистема, Матеја Норчич Штамцар, отправница послова Делегације Европске уније у Србији и Франсин Пикап, стална представница Програма Уједињених нација за развој  (УНДП) у Србији, уручиле су данас 27 возила за гашење шумских пожара Милосаву Миличковићу, државном секретару Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Србије. Свечаној примопредаји ватрогасних возила присуствовале су и Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције у Влади Републике Србије и Сандра Недељковић, в.д. заменика директора Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Укупна вредност ових возила је преко 1 милион евра, а припашће управама и одељењима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Суботици, Зрењанину, Кикинди, Панчеву, Сомбору, Новом Саду, Сремској Митровици, Шапцу, Ваљеву, Смедереву, Пожаревцу, Крагујевцу, Јагодини, Бору, Зајечару, Ужицу, Чачку, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Прокупљу, Пироту, Лесковцу, Врању, Новом Пазару, Пријепољу и Београду. Захваљујући овим возилима, око 3300 припадника и припадница ватрогасно-спасилачких јединица широм Србије биће безбеднији и ефикаснији приликом гашења шумских пожара.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас тим поводом да је Влада Србије, у сарадњи са Делегацијом ЕУ, из средстава ИПА програма за 2019. годину определила више од 14 милиона евра за унапређење система цивилне заштите и управљања у ванредним ситуацијама. 

„Сагледавајући ризике од катастрофа, заједнички са Европском унијом реализујемо овај пројекат са циљем да осигурамо већу безбедност грађана Србије,  штитећи материјална, културна и природна добра од изазова и ризика ове врсте. Донацијом 27 ватрогасних кола омогућићемо надлежним службама да лакше контролишу шумске и пожаре на отвореном простору, чак и у удаљеним и тешко приступачним теренима. Возила ће бити равномерно распоређена по регионима, а у случају тежих пожара у окружењу, постојаће и могућност њиховог брзог здруженог ангажовања из суседних региона, на корист свих грађана Србије.“

„Веома ми је драго што видим да је ових 27 најсавременијих возила сада на располагању Министарству унутрашњих послова за борбу против шумских пожара чим се они десе, у тешко доступним областима, у сваком углу Србије. ЕУ је ту за људе у Србији, у свакој тешкој ситуацији која се може догодити.“, изјавила је Матеја Норчич Штамцар, отправница послова Делегације ЕУ у Србији.

Милосав Миличковић, државни секретар МУП-а истакао је да је захваљујући доброј организацији и тимском раду овај пројекат, започет 2019. године, успешно приведен крају.

„Предстоји још унапређење простора Сектора за ванредне ситуације у вредности од 2,6 милиона евра“ додао је Миличковић, напомињући да Србија до сада није имала оваква модерна возила и да се нада да ће се сарадња свих партнера наставити и у будућности, у интересу свих, а пре свега грађана Србије.

По речима Франсин Пикап, сталне представнице УНДП-а у Србији, да бисмо сачували здравље људи и планете и одржали економски раст, морамо да заштитимо шуме, како глобално, тако и у Србији. „Екстремне временске прилике које могу да изазову шумске пожаре, као што су врућине и периоди суше, све су чешће због климатских промена.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, од свих шума које су од 2002. године уништене у земљи, 40% је страдало у шумским пожарима“, напоменула је је Пикап.

Сандра Недељковић, в.д заменика директора Канцеларије за управљање јавним улагањима напоменула је да су ватрогасци људи који у својој бити имају жељу да спасавају и помажу друге, додајући: „Од 2014. године и великих поплава Канцеларија има тесну сарадњу са Сектором за ванредне ситуације и ми добро знамо колико напора је потребно и колико нашу земљу кошта свака катастрофа. Због тога заједничким снагама постављамо превенцију у први план. ЕУ је највећи донатор Србије у фази обнове након поплава 2014 године, који помаже у јачању отпорности наше земље и у мирно време, како бисмо били спремнији да дочекамо нове непогоде. Изузетна нам је част да учествујемо у активностима које за циљ имају свакодневну безбедност наших грађана и грађанки.“ 

Донирана возила крећу се знатно брже од стандардних ватрогасних камиона  и могу  ефикасно да локализују пожар и на тешко приступачним теренима. Ово је пресудно за хитно реаговање одмах по избијању пожара, као и за заштиту људи који живе у удаљеним подручјима. 

Да би њихов утицај на животну средину био мање штетан, а потрошња горива нижа, возила су опремљена моторима са малом емисијом загађујућих материја (ЕУРО 6 стандард).

Шуме покривају близу 30% територије Републике Србије. Пораст просечних температура, услед глобалног загревања повећава вероватноћу избијања пожара, што представља велику претњу за подручја обрасла шумом. Са друге стране, шуме играју важну улогу у заустављању климатских промена, с обзиром да на годишњем нивоу апсорбују једну трећину глобалних емисија угљен диоксида насталих сагоревањем фосилних горива.

Због тога је очување шумских екосистема пресудно за заштиту планете и за квалитет живота будућих генерација.

Уручење ватрогасних возила за гашење шумских пожара организовано је у оквиру пројекта “ЕУ за Србију отпорну на катастрофе”, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП. Циљ пројекта је да допринесе смањењу рањивости Србије на кризе и непогоде, кроз подршку институцијама и организацијама на националном и локалном нивоу, да ојачају мере превенције и повећају спремност за реаговање.