Ј. Јоксимовић: ЕУ ПРО допринео равномерном територијалном развоју

23. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ ПРО допринео равномерном територијалном развоју

Програм ЕУ ПРО је један од важнијих пројеката који показује синергију циљева и добрих резултата Владе Србије и ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, наводећи да су пројекти попут овог значајни за остваривање равномерног територијалног развоја и смањење миграција из села у градове.

Јоксимовић је, на конференцији поводом представљања резултата и отварања виртуелног сајма развојног програма ЕУ ПРО – „У корак са Европом", казала да европске интеграције нису само оно што је владавина права и политички критеријуми, већ и оно што се ради у оквиру програма ЕУ ПРО, односно оно што доноси бенефите грађанима у сваком делу наше земље.

„Сви актери на локалном нивоу, пословни сектор, женско предузетништво, рањивије групе у погледу запошљавања, цивилни сектор, имају бенефите од овог програма који смо спровели у 99 локалних самоуправа у целој земљи", казала је Јоксимовић.

Додаје да је уз помоћ овог програма унапређен и пословни амбијент у локалним самоуправама, али да су и подстакнуте иновације, предузетништво, самозапошљавање.

Такође, према њеним речима, уз ЕУ ПРО програм дошло се и до једног од најважнијих циљева европских интеграција - до смањења регионалне неједнакости и смањења унутрашњих миграција из села ка градовима.

„Успели смо да обезбедимо један територијално равномерни развој, што је један од најважнијих заједничких политика ЕУ, а то је кохезиона политика", казала је.

Наводећи да се синоћ касно вратила из Луксембурга где је учествовала на Међувладиној конференцији на којој је договорено отварање кластера 1 који се тиче владавине права, Јоксимовић је изразила задовољство што је одмах након политичке Међувладине конференције одржана ова конференција којом се показује да су европске интеграције жив процес који долази и допире до сваког грађанина.

„То је циљ и највећа вредност процеса европских интеграција", нагласила је Јоксимовић додајући да то показује и да је тај процес у власништву свих, да је користан и тежак, али да доноси користи сваком грађанину Србије.

Јоксимовић наводи и да је програм ЕУ ПРО, као један од најважнијих пројеката, показао да смо и ми као друштво, локалне самоуправе, појединци, невладин сектор, академски, пословни сектор, схватио и разумео све могућности које стоје на располагању, да смо јачали капацитете, што значи, појашњава, учење свих нових неопходних процедура.

Најавила је да ће ускоро почети са реализацијом програм ЕУ ПРО Плус и позвала све који су учествовали у пројекту ЕУ ПРО да буду упућени и да прате позиве јер ће у оквиру новог пројекта бити одвојена додатна средства.

„Завршавамо успешно са добрим резултатима и спремамо се за ЕУ ПРО плус који ће ускоро започети. До сада смо показали да смо претприступним средствима умели да управљамо", казала је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да се уз помоћ овог пројекта, када је реч о евроинтеграцијама, изашло из Београда и посветила пажња руралним деловима наше земље.

Према његовим речима, за три и по године реализован је 341 пројекат који су били усмерени на три циља - рад на побољшању привреде, рад са локалним самоуправама и социјалну инклузију.

Истакао је да је важно што је у оквиру ЕУ ПРО отворено нових 580 радних места, од чега је скоро половина припала женама и то из руралних подручја.Када је реч о раду са општинама, Фабрици каже да је рађено са 55 њих, а пружана је помоћ малим субјектима како би се дошло до развоја привреде и економије у локалним самоуправама.

Фабрици наводи да је концепт модерне економије тај да нико не буде изостављен и додаје да је ту остварен трећи циљ - социјална инклузија, што је највећим делом урађено преко образовања.

„Локалне заједнице играју значајну улогу, привреда Србије је структурирана око Коридора 10, али морамо да изађемо одатле и уведемо економију у рурална подручју, не само да функционише у Београду, Новом Саду и Нишу", казао је Фабрици.

Такође, подсетио је да је преко ЕУ ПРО програма и преусмеравањем 10 одсто регионалних средстава обезбеђен медицински материјал за заједничку борбу против вируса корона.

Директорка Канцеларије УНОПС-а у Србији Микела Телатин истакла је да се током програма тесно сарађивало са локалним самоуправама у областима здравства, образовања и инфраструктуре.

„Имамо опипљив допринос социјалном и економском развоју земље, идентификовали смо кључне елементе потребне да се створи повољан привредни амбијент", казала је Телатин.

У оквиру програма ЕУ ПРО за пројекте је опредељено из Уније укупно 25 милиона евра, који су уложени у допринос економском и друштвеном развоју у 99 локалних самоуправа у нашој земљи.

Извор: Танјуг