Ј. Јоксимовић и Портман: Разговор у оквиру стратешког дијалога

18. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Портман: Разговор у оквиру стратешког дијалога

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са шефом Дирекције за Европу у британском Министарству спољних послова Џајлсом Портманом, а у оквиру стратешког дијалога двеју влада о спољнополитичким и безбедносним питањима.

Саговорници су разменили мишљења о достигнућима и изазовима процеса приступања Србије ЕУ, као и о британском виђењу даљег односа те земље са Унијом, након Брегзита.    

Јоксимовић је информисала Портмана о активностима Србије на убрзању процеса приступања.    

Навела је да се интензивно ради на испуњењу критеријума за наставак преговора о приступању у кластеру 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластеру 4 - Зелена агенда, дигитализација и инфраструктурно повезивање.    

„У складу са захтевима нове методологије, Влада Србије, уз снажнију политичку координацију и већу одговорност за имплементацију, спроводи реформе у овим областима како би допринела убрзању динамике преговора о чланству, али пре свега због добробити наших грађана", рекла је Јоксимовић.    

Посебно је упознала саговорника са активностима на јачању владавине права, као и са очекивањима Србије да до краја португалског председавања ЕУ буде одржана политичка међувладина конференција, на којој ће бити вођен стратешки политички дијалог о европским интеграцијама, постигнутим резултатима и даљим плановима, а ако се стекну и сви услови за то и за потенцијално отварање кластера.    

Портман је подвукао да Велика Британија поздравља успешан одговор Србије на кризу ковид 19, добар процес вакцинације, стабилне и растуће макроекономске показатеље, као и реформски процес.    

Нагласио је да је Британија значајно присутна и заинтересована за регион Западног Балкана и да подржава европске аспирације региона.    

Јоксимовић је захвалила на досадашњој подршци Уједињеног Краљевства процесу европске интеграције наше земље, посебно оним реформама које су допринеле квалитетнијем животу грађана наше земље, највише у реформи јавне управе. 

Саговорници су се сагласили да је важно радити на даљем јачању политичких и економских односа Србије и УК.

Извор: Танјуг