Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Пристали смо на мање доза да бисмо помогли региону

3. мaj 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пристали смо на мање доза да бисмо помогли региону

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас током посете Институту за јавно здравље „Батут“ да је Србија пристала на мањи број вакцина из контигента од 651.000 који је ЕУ упутила западном Балкану, јер су оне потребније земљама у региону које имају проблем и због невакцинисаног медицинског особља.

Јоксимовић је захвалила комесару ЕУ за суседство и проширење Оливеру Вархејију са којим је обишла Инстутут на томе што је дошао у Србију да подржи кампању вакцинације и донира значајну помоћ која подразумева 36.000 Фајзер вакцина.

„Изузетно ценимо напоре које је Вархеји лично са својим тимом и Делегацијом ЕУ овде у Србији предузео да покрене машинерију ЕУ и да се та машинерија више заинтересује за цео западни Балкан, па и нас у Србији“, рекла је Јоксимовић.

Прецизирала је да је Србија током разговора о контигенту од 651.000 вакцина из ЕУ тражила да их као највећа земља добије пропорционално највише, али је имала разумевање за мање земље, јер су првенствено намењене здравственим радницима којих је у региону много невакцинисаних.

Због тога су они у великом проблему, рекла је Јоксимовић и нагласила да су вакцине потребније региону, јер су здравствени радници ти који највише трпе и треба да добију највећу подршку.

Јоксимовић је захвалила комесару и на томе што додатно промовише Србију у европским круговима и информише их о томе шта је Србија урадила и за своје грађане и цео регион, али и на томе што је прошле године дозволио пренамену неутрошених средстава из ИПА пројеката за куповину респиратора и медицинске опреме.

Подсетила је да је Србија спремно ушла у процес вакцинације, ослонила се на сопствене снаге и показала солидарност и човечност према региону, што је, како је рекла, најважније и за нас и наше суседе. Додала да је Србија током пандемије и Италији послала осам авиона помоћи.

Србија је показала „хуманост, солидарност, човечност и сарадњу“, рекла је министар и нагласила да су то праве вредности за које се залаже и ЕУ.

Србији је од 651.000 доза намењених западном Балкану опредељено 36.000 доза вакцине Фајзер, које ће, како је рекла, добити до краја августа.

Захвалила је комесару на позиву који је упутио сваком грађану Србије да се вакцинише.

Извор: Танјуг