Србија и ЕУ потписале нови пакет подршке вредан преко 86 милиона евра

23. април 2021. | Београд

Србија и ЕУ потписале нови пакет подршке вредан преко 86 милиона евра

Званичници Европске уније и Србије данас су потписали споразум о додели пакета бесповратних средстава Србији вредан више од 86 милиона евра. Пакет бесповратне помоћи има за циљ пружање подршке Србији у области заштите животне средине, конкретно за безбедну пијаћу воде, туризма и малих и средњих предузећа.

Споразум су у Палати „Србија“ потписали министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић и амбасадор Европске уније Сем Фабрици, у присуству председника Вучића и амбасадора држава чланица Европске уније.
Европски комесар за проширење Оливер Вархеји се обратио учесницима догађаја путем видео снимка из Брисела.

У својој видео поруци, комесар Вархеји је поручио:
„Велико ми је задовљство што Европска унија и Србија данас потписују споразум о програму за доделу 86 милиона евра бесповратне помоћи у циљу подршке привреди и животној средини.

Ово је недвосмислен израз наше посвећености. Европска уније је била уз Србију од самог старта пандемије ковида 19. На самом почетку пандемије, били смо фокусирани на непосредне потребе и пружање подршке за јачање сектора здравља. 

Ове недеље смо најавили испоруку вакцина против ковида 19 Западном Балкану. Више од једне трећине од укупно 651.000 доза вакцина Бионтек Фајзер из ЕУ, биће усмерено на здравствене раднике у првим линијама одбране, док ће остатак бити усмерен на угрожене групе.

Србија одлично спроводи кампању вакцинације и ви сте с правом поносни на то. Ви сте у исто време свом народу обезбедили вакцине и делили их са регионом, на чему смо вам захвални. Сада ЕУ жели да помогне вама – јер нам је стало. Стало нам је до Србије и до читавог Западног Балкана!

Подршка ЕУ, међутим, иде даље од вакцина и усредсређена је и на средњорочни и дугорочни опоравак. Данашњим пакетом се пружа даља подршка привреди која је била погођена кризом. Мала и средња предузећа представљају окосницу друштва и ми желимо да са наша успешна прича са њима настави, будући да овај сектор подржавамо са сјајним резултатима много година уназад.

Осим тога, желимо да Србија брже напредује на европском путу. Да бисмо то постигли, предложили смо начине за убрзање приступног процеса на основу конкретног напретка у спровођењу реформске агенде. Знам да Влада Србије напорно ради на постизању овог циља. Прилика да се то оствари је јединствена имајући у виду снажну Владу Србије иза које стоји снажна скупштинска већина. Ми смо спремни да убрзамо тај процес и надамо се да је и Србија спремна на то. За актуелни сазив Европске комисије, Западни Балкан је приоритет. Ваша будућност је Европска унија, заједно са читавим регионом.”

„Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи ЕУ, реч је о средствима која се наменски троше за програме и пројекте који су унапред договорени. То су пројекти, који су структуралног типа, од развоја и напретка нашег образовања, нашег предузетништва, наших иновационих могућности, заштите животне средине, до напретка владавине права. Велико хвала ЕУ, пред нама је још много посла!“, поручио је председник Вучић.

„Највећи део подршке, а то је 45.5 милиона евра, иде у сектор заштите животне средине и остваривања циљева Зеленог договора. Овим средствима биће обухваћена изградња система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Чачку, Лозници и Сокобањи. Овом подршком даље биће обухваћене припремне радње које би требале да доведу до изградње постројења за управљање отпадом у Новом Саду“, поручила је министар Јоксимовић.

Овај значајан пакет помоћи је сачињен од бесповратних средстава; другим речима, Србија неће морати да враћа овај новац.

Пакет од 86 милиона евра је структуриран на следећи начин:

Конкурентност и привреда

17 милиона евра је намењено за подршку конкурентности малих и средњих предузећа, конкретно у сектору туризма.

Животна средина

Стуб животне средине и енергетике ће бити подељен у два блока:

45 милиона евра за почетак спровођења Зелене агенде у Србији, унапређење управљања отпадом у Новом Саду, постављање јединица за праћење воде дуж слива Дунава, Саве и Мораве, као и ширење мреже станица за праћење квалитета ваздуха.
9 милиона евра бесповратне помоћи за инвестиције у енергетску ефикасности јавних зграда у циљу смањења трошкова, емисија угљендиоксида и унапређења квалитета и услуга за кориснике тих зграда.

Добро управљање

14 милиона евра ће бити усмерено на подршку реформама у области управљања, законодавства као и за подршку учешћа Србије у програмима ЕУ.

Европска уније је највећи донатор, инвеститор и трговински партнер Србије.

ЕУ је веома брзо приступила пружању подршке партнерима са Западног Балкана од самог почетка кризе, при чему је мобилисала значајан пакет од 3,3 милијарде евра како би помогла да се реши криза у здравству и ублаже последице социо-економске кризе. Комисија је у октобру представила Економски и инвестициони план вредан девет милијарди евра за стимулисање дугорочног опоравка Западног Балкана и његово приближавање ЕУ.

Када су у питању мала и средња предузећа, ЕУ у Србији тренутно води кампању под називом ЕУ за бизнис током које истиче успешне кориснике помоћи ЕУ у овом сектору.

Извор: Делегација Европске уније у Србији