J. Јоксимовић: Очекујем да до краја јуна чујемо и похвале

01. април 2021. | Београд

J. Јоксимовић: Очекујем да до краја јуна чујемо и похвале

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да до краја јуна очекује отворен разговор на високом нивоу са свим чланицама Европске уније о томе шта се од Србије очекује по питању реформи, као и да се можда отвори неки кластер чија је припрема у току.

„Очекујем да до краја јуна, током португалског председавања, одржимо високу међувладину политичку конференцију, а то значи да на министарском или потенцијално вишем нивоу, са свим државама чланицама отворено и на транспарентан начин разговарамо на стратешком, политичком нивоу шта су очекивања од Србије у погледу конкретних реформи, где се мисли да су кашњења, где су додатна очекивања, где су похвале”, рекла је Јоксимовић.

Она је, на седници скупштинског Одбора за евроинтеграције, додала да са друге стране очекује да Србија изнесе своје аргументе и планове, да се види где се објективно каснило, а где из можда неких других разлога, као и у ком периоду ће се то исправити.

Такође, и да се види шта су наша очекивања од ЕУ.

Јоксимовићева је изразила очекивање и да се, како је нагласила, „можда кластер неки отвори".

Додала је да је у току припрема за кластер три - конкурентност и инклузивни раст и кластер четири - зелени договор, дигитализација и инфраструктурно и транспортно повезивање.

Према њеним речима, све се ради уз претходни услов да извештај о процени реформи у области владавине права, који би требало, можда у мају да буде сачињен, покаже да смо имали довољно позитивних елемената да би државе подржале отварање неког од кластера.

Према њеним речима, у међувремену радимо на критеријумима из ова два кластера, а ако отворимо неки од та два, то ће, како је додала, према новој методологији значити да отварамо групу поглавља која је остала неотворена у том кластеру.

Министар је указала да нова методологија додатно подвлачи очекивања у политичком вођењу процеса, што је добро.

„Можда је некада кривудавији пут, али свакако да доноси већу транспарентност у очекивањима од Европске уније, шта је то што једна држава која је у приступном процесу мора да уради, а са друге стране да и ми будемо јасни да наш преговарачки оквир по коме смо до сада преговарали је заиста био стриктан и ригорозан у погледу мерења владавине права као кључног напретка", рекла је она.

Јоксимовић је нагласила и подсетила да ниједно поглавље које смо до сад отварали није могло бити отворено без напретка на пољу владавине права.

„Значи 18 од 35 поглавља плус, да не говоримо, о дијалогу Београда и Приштине који се узима као елемент за остваривање напретка", рекла је она.

Додала је да се чини да је то сада још више наглашено.

„Са друге стране ЕУ се обавезује, ако држава заиста направи важне кораке који ће бити мерени на тако висок политички начин, да ће и она бити кредибилнија, да ће и она показати више вере у проширење и више вере не само у Србију, већ и цео западни Балкан у целини", навела је министар.

Према њеним речима, важно је да сви побољшамо наратив и поруке једних према другима.

Додала је да не говори само о Србији, већ и о кандидатима и потенцијалним кандидатима са целог Западног Балкана, јер је пандемија показала да се сви суочавамо са истим проблемима и да једни без других не можемо у многим сегментима.

Извор: Танјуг