Ј. Јоксимовић на вебинару о Србији Института Клигендал из Хага

31. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић на вебинару о Србији Института Клигендал из Хага

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас, заједно са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархеијем, као уводничар на онлајн скупу „Србија на кривудавом путу ка чланству у ЕУ", у организацији Института Клигендал из Хага и Амбасаде Србије у Холандији. 

Јоксимовић је нагласила да спремност и посвећеност Владе Србије да наша земља што пре достигне стандарде потребне за чланство у Унији остају неупитне, чак и када су и ЕУ и Србија суочене са веома тешким последицама пандемије ковид-19. 

„Србија је показала, од самог почетка кризе, да је изузетно солидарно и отпорно друштво, спремно у потпуности да сарађује и са ЕУ и са суседима у региону како би санирала најтеже последице кризе, штитећи пре свега здравље грађана али и економију и друштво у целини", рекла је министар.    

Министар је додала да имунизација коју Србија управо спроводи, помажући и себи и другима, показује отпорност и организованост целог система.    

„Дубоко смо уверени да је и то један од показатеља колико је Србија вредносно заиста европска држава“, рекла је Јоксимовић.   

Говорећи о начину на који ће нова методологија утицати на динамику пута Србије у ЕУ, изјавила је да ревидирани начин преговора додатно подвлачи значај реформи у области владавине права за приступни процес и да је наша земља спремна да настави са важним корацима на том путу.   

„Прихватили смо нови начин преговарања и док нису били познати сви елементи тог другачијег спровођења политике проширења ЕУ и на тај начин показали високи ниво поверења у наше европске партнере", казала је Јоксимовић.            

Министар је додала да је Влада Србије спремна да настави брже са реформским процесом, пре свега у области политичких критеријума и владавине права у оквиру кластера 1 - Основе, уз пуно разумевање да је то најважније за мерење укупног напретка на путу европских интеграција. Најавила је и да се истовремено активно ради и на реформама у оквиру осталих кластера, а посебно кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 - Зелени договор, дигитализација и инфраструктурно повезивање.   

Јоксимовић је рекла да очекује да ће нови формат Међувладиних конференција, као кључни облик стратешког политичког међудржавног дијалога, омогућити да на транспарентан начин државе чланице искажу очекивања када је реч о владавини права и другим главним темама. 

„Очекујемо да ће и Холандија,  која има строг али и фер приступ према питању нашег чланства у ЕУ, учествовати конструктивно и принципијелно у том дијалогу", рекла је министар и додала да ће Србија искористити ту прилику и да директно образложи своје реформске активности у приступном процесу.               

Комесар Вархеји нагласио је да очекује да, након што је објављено на који начин ће се нова методологија политике проширења ЕУ односити на Србију, Влада уложи додатни напор да убрза све реформе важне за процес приступања ЕУ.    

Посебно се очекује, да Србија посвети посебну пажњу спровођењу и резултатима реформи у области владавине права, односно заштити основних права, укључујући слободу медија и борби против корупције и организованог криминала, као и у области правосуђа.    

Са друге стране, Европска унија остаје посвећена европској перспективи Западног Балкана, па и Србије, подржавајући и кроз Економски инвестициони план за ЗБ тешње економско и инфраструктурно повезивање региона и његово приближавање европским стандардима.  

У уводном делу дигиталног дијалога, учествовао је и Том де Брујин, председник Надзорног одбора тог института, а у наставку скупа, на панелу, прилику да говоре о приступању Србије ЕУ добили су представници холандског Министарства спољних послова, невладиног сектора из Србије, као и холандских медија.     

Институт Клигендал, са седиштем у Хагу, један је од најугледнијих светских независних тинк-тенкова који се бави међународним односима. Анализом најважнијих тема међународне политике, организовањем обука и дебата подстичу владе и пословну и академску заједницу и цивилни сектор да допринесу безбедности, одрживости и владавини права у свету.  

 На заједничку иницијативу са Амбасадом Србије у Холандији, организовали су први пут у последњих десет година јавну дебату која у фокусу има Србију, а посебно приступање наше земље ЕУ.

Извор: Танјуг