Ј. Јоксимовић: Португалија подржава политичку МВК током свог председавања

18. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Португалија подржава политичку МВК током свог председавања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са Аном Паулом Закариас, португалским државним секретаром за европске послове о нон-пејперу о примени нове методологије приступања и наставку приступних преговора Србије током актуелног председавања Португалије Саветом ЕУ, о ситуацији у борби против пандемије ковид-19, као и билатералним односима.

Јоксимовић је, дан након што је нон-пејпер представљен у Бриселу, нагласила да је добро што је Европска комисија (ЕК) уобличила начин примене нове методологије на приступни процес, што је посебно важно за Србију као земљу која је већ дубоко у процесу приступања.

„Влада Србије, заједно са ЕУ, активно ради на остваривању европске интеграције и стога очекујемо да ће Унија током португалског председавања уважити оно што је постигнуто до сада и да ће процес добити на јасноћи и динамици по ревидираним правилима“, рекла је Јоксимовић.

Она је посебно нагласила важност одржавања политичке Међувладине конференције, која треба да буде високи политички форум за јачање стратешког дијалога између држава чланица ЕУ и наше земље, са циљем да се напори усмере на кључне реформе које ће омогућити напредак у приступном процесу.

„Заједно ћемо усмерити фокус на владавину права, функционисање демократских институција и јавне управе, као и на наставак економских реформи, пре свега оних које ће омогућити Србији да и убудуће буде отпорна на кризе и да се развија на одрживи начин“, подвукла је Јоксимовић.

Ана Паула Закариас изјавила је да Португалија подржава европски пут Србије и да је настојање португалског председавања да се наставе приступни преговори са нашом земљом по новој методологији, један од начина на који се та подршка и манифестује.

„Међувладина конференција током нашег председавања требало би да омогући планирање даљих активности у процесу приступања Србије ЕУ, као и политичку приоритизацију, али и да допринесе стварању нове динамике у реформском процесу и на томе заснованом напретку у преговорима“, рекла је Закариас.

Јоксимовић је посебно захвалила саговорници на личном ангажману да током веома тешког периода за председавање Саветом ЕУ, изазваног проблемима које пандемија носи за све чланице ЕУ, Португалија не заборави политику проширења ЕУ, Западни Балкан и приступни процес Србије.

Током сусрета је било речи и о усаглашавању и потписивању Меморандума о разумевању у области европских интеграција, који би обухватио значајна поља експертизе Португалије и подршку Србији за област кохезионе политике, као и Зелене агенде.

Извор: Танјуг